Актуално

На фокус

Каратистка донесе 4-ти олимпийски медал за България

Каратистка донесе 4-ти олимпийски медал за България

05.08.2021

Втори фронт

553


Дебютът на каратето като олимпийски спорт донесе медал за България, при това в родината на източното бойно изкуство - Япония. Участничката ни в турнира на игрите в Токио 2020 - Ивет Горанова, се класира за финала в кат. до 55 кг при жените и си гарантира минимум сребро.

21-годишната каратека от Плевен профуча с три победи през груповата фаза и първа от всички състезателки си осигури участие в Топ 4. На 1/2-финалите пък Ивет срази четвърта поредна опонентка и си осигури схватка за златото в японската столица.

В своята група Ивет постигна три убедителни победи - с 5:2 т. срещу Уън Цуюн (Тайв), с 5:1 т. срещу Серап Йозчелик Арапоглу (Тур) и с 5:2 т. срещу Сара Бахманяр (Иран). Така Горанова спечели категорично първото място и на 1/2-финала се изправи срещу втората от група Б - Бетина Планк (Ав). Българката отново беше по-активна и с брилянтна техника и защита стигна до успех с 4:3 т.

"Мисля, че още не е време за приказки. Не сме си свършили работата, но златото е наше. Имам сили за още много мачове, уверена съм в себе си. Мотивацията ми е много голяма и няма какво да ме спре. Нямам респект към нито една съперничка и не се притеснявам", демонстрира самочувствието си българката пред БНТ.

Най-големите успехи в кариерата на Горанова досега са златен медал от Европейските игри в Минск `19 и бронзови медали от световното първенство в Мадрид `18 и европейското в Гуадалахара `19. Във финала на олимпийския турнир в Токио българката ще се изправи срещу Анжелика Терлюга (Укр), срещу която извоюва победата си за златото на финала в Минск `19.

Олимпийският финал в кат. до 55 кг е след 15:00 ч. наше време.

Гарантираният медал на Ивет Горанов е четвърти за българската делегация в Токио. Досега отличия спечелиха Антоанета Костадинова в стрелбата (сребро), Тайбе Юсеин в борбата (бронз) и Стойка Кръстева в бокса (злато или сребро). Днес схватки за бронз в борбата имат Евелина Николова и Георги Вангелов, който загуби своята.

   Източник: SEGA

Свързани статии