Актуално

На фокус

Карантината падна на 10 и 7 дни, а при бустер може да се отмени

Карантината падна на 10 и 7 дни, а при бустер може да се отмени

11.01.2022

Втори фронт

396


Лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. А всички близки контактни на доказан случай подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт.

Това са част от промени, които влизат в сила от днес, 11 януари. Те бяха съобщени преди малко от здравното министерство. За целта е издадена заповед на министър Асена Сербезова. Периодите досега бяха съответно 14 и 10 дни. Макар да не се споменава официално, решението дойде след проблемите на най-високо ниво в държавата, които се създадоха покрай КСНС.

Има и още промени: Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина. Условието е човекът да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Заповедта на Сербезова отменя и условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

СЪМНЕНИЕ ЗА КОРУПЦИЯ

По-рано днес Сербезова прекрати закупуването на 12 500 000 щадящи теста за училищата. Документите по процедурата ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Поканата за търга бе публикувана в края на миналата година. Прекратяването на процедурата е следствие от проверка на дирекция „Вътрешен одит“. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. До края на настоящата седмица МЗ ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

ДАННИТЕ ЗА ДНЕС

За последното денонощие са отчетени 6761 заболели от коронавируса, сочат данните на Националния информационен портал срещу COVID-19.

Положителните проби са 16% от направените 41 983 теста.  Над 75 на сто от новозаразените не са ваксинирани.

За последното денонощие са починали 116 души, от които близо 95% не са били ваксинирани. 928 са излекуваните за последното денонощие.

861 са новопостъпилите в болнични заведения. Над 84 на сто от тях не са ваксинирани. Общо 5219 души са хоспитализираните, от които 570 са в интензивни отделения.

За денонощието са поставени 22 888 дози ваксини. Така хората със завършен ваксинационен цикъл вече наброяват 1 945 548 души. С бустерна доза са 405 133 души.

ОПАСЕНИЯ

"Омикрон тръгна с много оптимизъм, че протича леко, но нашите данни показаха, че има тежко протичане", съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова тв. Тя обясни, че сред новооткритите миналата седмица 52 проби на заразени с омикрон повечето са на възрастни хора.

"Има и на 45-47 години, всички са с придружаващи заболявания. Има четири деца. Повече от болните са с пневмония. Няма заразен или починал с Омикрон с три дози", уточни Христова.

По думите й двама от общо приетите 7 заразени с Омикрон в болница са с две дози ваксина, но направена преди шест месеца, което не е достатъчна защита срещу новия вариант. "Категорично очаквам покачване на случаите. Колко ще е обаче не може да се каже, както и за колко време", заяви Христова. Според нея по-важно е не колко са случаите, а колко от тях имат нужда от болнично лечение. На база на това трябвало да се определи какви противоепидемични мерки трябва да се вземат.

Проф. Христова прогнозира, че който не е ваксиниран, ще изкара вируса.

   Източник: SEGA

Свързани статии