Актуално

На фокус

Кантарджиев обещава ваксини за България и половина

Кантарджиев обещава ваксини за България и половина

01.05.2021

Втори фронт

654


През последните дни се редим на опашки за ваксини така, както по време на Бай-Тошовия социализъм хората са се редили за банани и портокали. Днес пък проф. Тодор Кантарджиев се показва от телевизора и едва не запява: „Ваксини ще има за всички от сърце“.
„В момента имаме ваксини за България и половина, заяви професорът. Никога не сме казвали, че някои ваксини са лоши, но има такива, които не са минали още европейска регулация“, заяви той в ефира на Българската национална телевизия.

„През този месец двойно, а през следващия и четворно ще се увеличи темпът на ваксинацията у нас“, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния щаб.

„Ваксините са доказали, че действат“, категоричен е проф. Кантарджиев, който даде като примери за успешна масова ваксинация Великобритания, където вече нямат смъртни случаи, и Израел, където държавата и икономиката се освободиха.

Относно отворените „зелени“ коридори за ваксинация, той коментира:

„Слава Богу, че времето е хубаво, че има ветрец и при тези условия, когато си навън, рискът от заразяване е много нисък.“

„В момента за този вирус знаем много повече, отколкото за останалите. Ако преди 20 години беше станала тази пандемия и трябваше след 20 дни да доказваме заразяване... слава Богу, че науката е напреднала“, добави професорът.

Според него, кризата у нас се управлявала много добре.

„Близо сме до колективния имунитет. Аз мисля, че до края на юли-август вече ще имаме достатъчно хора с имунитет в страната“, смята проф. Кантарджиев.

Свързани статии