Актуално

На фокус

Канадският "Дейли Гардиън": Маджо наднича зад гърба на Кирил Петков

Канадският

22.05.2022

Втори Фронт

4460


Daily Guardian: Мощни криминални фигури от 90-те години на миналия век надничат зад гърба на новото правителство. Публикуваме пълния текст на статията в канадското издание без редакторска намеса:

Колкото и да твърдят политическите анализатори на Балканите, и в частност тези в България, че са заменили мрачния преход от комунизъм към демокрация с "Промяна", имената на подземните фигури, формирани през 90-те години на миналия век от бившите комунистически репресивни служби, все още изплуват в активния икономически живот на малката балканска страна.

Приватизацията, която беше засенчена главно от тези престъпни групировки (СИК и ВИС, действащи като първите частни застрахователни компании, но работещи с рекет), сега със сигурност може да се смята за неуспешна, тъй като ключовите предприятия все още са в ръцете на хора, излезли от спортните зали и нощните клубове, а не от университетите.

Разбира се, членството на България в Европейския съюз и НАТО до известна степен ограничи дейността на сенчестия бизнес и спортните екипи бяха заменени от бели якички, а бухалките - от самите държавни институции - било чрез приемането на лобистки закони, било чрез репресивни проверки от Икономическата полиция и Националната агенция за приходите, или просто чрез сигнали до прокуратурата, която служеше на подземните босове като инструмент за разчистване на конкуренти.

И до днес много фигури от "СИК" не само са запазили силните си позиции, но дори са разширили и напълно легализирали бизнеса си.

Сред бившите шефове на СИК се откроява най-вече името на Младен Михалев - Маджо. Твърди се, че той притежава бизнес на стойност стотици милиони, а по-голямата част от имуществото формално е собственост на подставени лица. При такова богатство за бившите улични герои днес не е проблем да осигурят финансиране за фирмите си, но очевидно нулевите лихви по държавните заеми са предпочитани.

Бизнесът на Младен Михалев се ражда в хаоса и престъпността на улицата през 90-те години на миналия век. Той е напълно легализиран по време на правителството на бившия монарх - премиера Симеон Сакскобургготски, за да процъфти по невиждан начин при социалистическия лидер и председател на СИК Сергей Станишев.

Маджо получи своя комфорт по време на правителството на ГЕРБ, когато според съобщения в медиите Михалев е бил неофициален "министър на туризма" в България, а към днешна дата при управлението на демократа Кирил Петков Младен Михалев - Маджо притежава почти цялото Черноморие и концесията на почти всички български плажове.

Твърди се, че Младен Михалев управлява значителна част от бизнеса си чрез доверени лица.

Например зад Интернешънъл Асет Банк, известна в България като Банката на Маджо, стоят имената на партньори от ерата на "СИК", както и на роднини на виден бивш комунистически номенклатурчик и агентура на репресивните служби на комунистическата партия. Освен дъщерята на генерала от комунистическото разузнаване Любен Гоцев - Румяна Любенова Гоцева - Йорданова, в управлението на банката участва и съпругата на Младен Михалев - Маджо - Елена Благоева Михалева. А от 90-те години на миналия век не е тайна, че Интернешънъл Асет Банк всъщност е банката на Михалев - въпреки смяната на имената на финансовите институции през годините, както и на имената на хората в борда.

С идването на сегашното коалиционно правителство с мнозинство на новата партия "Продължаваме промяната", оглавявана от възпитаници на Харвард, се роди надеждата, че зависимостта на бизнеса и държавата от фигурите на ъндърграунда ще бъде прекратена.

За съжаление, много наблюдатели в балканската държава вече започват да виждат зад раменете на новия премиер Кирил Петков влияние от връстници от "СИК" , и по-специално това на Младен Михалев-Маджо.

"Промяната" в един момент се оказва просто нов политически чадър над старите герои на прехода и никакви антикорупционни доклади или санкции от САЩ и ЕС не могат да ги спрат.

Преди половин година, по повод изтеглените милиони за строителството на магистрала "Хемус", МВР заяви, че банката, от която са изтеглени милионите "в торби и дюшеци", е свързана с бивши съратници на бившия премиер Бойко Борисов. На това описание отговаря единствено Интернешънъл Асет Банк.

Тази информация обаче не идва от официалните власти, а от американски дипломатически доклад, разкрит от Wikileaks, съобщава известният журналистически сайт за разследване на престъпления Bird.bg.

Новото правителство обаче все още не е реагирало на случая.

По неофициална информация Маджо има преки контакти с новия премиер и благодарение на тях, въпреки сигналите от САЩ, неговата банка Интернешънъл Асет Банк е една от най-силните в страната в момента. Банката е заподозряна в тесни връзки с руски пари.

Днес за Михалев се говори, че той отново е човекът, който ще управлява туризма в България в сянка. Както вече споменахме, Михалев има стари и силни връзки със социалистическата партия БСП (създадена от бившата комунистическа партия), а настоящият министър на туризма е от тази партия.

В средата на февруари тази година стана ясно, че Агенцията за държавни резерви и военновременни запаси търгува с горива с определена фирма, която може би е свързана с Младен Михалев - Маджо. Това съобщи българският разследващ уебсайт Биволъ, като се позова на три независими източника.

Вестник "Сега" обяви първата сделка с фирма, свързана с Маджо, през юли 2021 г., а през ноември председателят на агенцията беше сменен.

Поне една от компаниите, споменати като близки до Михалев, все още сключва сделки с агенцията. Тя е бенефициент по обществени поръчки и европейски проекти на стойност над 425 млн. лв. Това означава, че споменатият от премиера Кирил Петков като участник в прословутия списък за главния прокурор всъщност все още е силно обвързан с правителството.

Младен Михалев остава близък партньор на правителството в така необходимите сделки за доставка на горива. През юли 2021 г., декември 2021 г. и януари 2022 г. бяха осъществени редица сделки за продажба и покупка на горива от Агенцията за държавен резерв. За поне три от тях сайтът Биволъ е сигнализирал, че дружествата може да са свързани с Младен Михалев - Маджо.

Наред с други държавни поръчки и проекти на ЕС само една от замесените компании е получила договори за доставка на гориво на стойност около половин милиард лева.

От всичко, което се случи от началото на мандата на новото правителство, можем да подозираме, че въпреки официално заявеното им желание за промяна, промяна има само в обитателите на Министерския съвет и министерствата, а прикритият ъндърграунд възстановява управлението в държавата.

Източник: dailyguardian.ca

Превод: "Гласове"

Свързани статии