Калоян Янков: Има съмнения, че имотите, които ползва Доган в "Росенец", са на фирми с фиктивен бизнес

Калоян Янков: Има съмнения, че имотите, които ползва Доган в

07.09.2021

Втори фронт

920


„Г- н Ахмед Доган не е обикновен пенсионер, както се опитва да ни го представи г- н Хамид.  Той е видна политическа личност, което е едно определение според Закона за мерките срещу изпирането на пари, който ползва като свое имущество за десетки милиони левове, принадлежащо на фирми с неясни или скрити офшорни собственици или собственост на очевидно подставени лиза“, коментира пред БНР Калоян Янков от "Демократична България", председател на Комисията „Росенец“.
Комисията "Росенец" ще изслуша Ахмед Доган
„Тук имаме две различни фирми с фиктивен или симулиран бизнес – тоест това е хипотезата, в която ние викаме г-н Доган. Викаме го,  защото ползва тези имоти и защото има съмнения около собствеността и бизнеса на тези фирми, които са и свързани с него.

Хамид Хамид: Ахмед Доган не е поканен в комисията "Росенец"

"Една фирма е със скрита собственост, не знаем кой стои зад нея, тя притежава над 100 дка в парка "Росенец", другата първоначално е била собственост на секретарката на г-н Ахмед Емин, а през 2014 година е прехвърлена на дъщерята на активист на ДПС. Тази фирма има задължения към края на 2019 година в размер на 51 млн. лв. и загуби от 24 млн.лв. и приходи от продажби 611 хиляди лева.

Това много ме озадачи - това означава, че фирмата е във фалит.  Очевидно няма истински бизнес. Тя служи като депо за акумулиране на пари за закупуване на имоти, те пък се ползват ексклузивно след това от Доган", поясни още в "Преди всички" Калян Янков.

"Това е видим регулаторен похлупак за нарушения - това е валидно за "Росенец" - нашата комисия установи 6 класически индикатора за пране на пари", каза още Янков.

   Източник: БНР

Свързани статии