Актуално

На фокус

Калина Илиева се призна за среднист и се отърва с 3 години условно

Калина Илиева се призна за среднист и се отърва с 3 години условно

05.01.2021

Mediapool.bg

96578


Съдът одобри споразумение, което "не противоречи нито на закона, нито на морала".

Бившият шеф на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева най-накрая призна официално, че не е завършила висше образование в Германия, а е фалшифицирала дипломата си, след което Софийският районен съд (СРС) одобри споразумение между нея и прокуратурата и ѝ наложи 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок.

Това се случи в понеделник по време на първото заседание по делото ѝ след края на продължилото близо година и половина разследване по скандалния случай.

Още в началото на заседанието един от общо тримата адвокати на Илиева – Даря Пенкова, поиска да бъде сключено споразумение, но при закрити врата, тъй като "ще се обсъждат факти и обстоятелства от личния ѝ живот".

След това прокурор Виктор Тарчев изрази принципното си съгласие за постигане на договорка с подсъдимата, но само при условие, че тя бъде наказана най-малко с условна присъда с максималния 5-годишен изпитателен срок. Обвинителят възрази делото да бъде засекретявано.

Последва кратко неразбирателство между Илиева и защитата ѝ, тъй като самата подсъдима възрази срещу факта, че не е получила препис от обвинителния си акт в задължителния 7-дневен срок преди първото заседание, което на практика означава, че иска отлагане на процеса. В същото време адвокат Пенкова пожела споразумението да бъде сключено в рамките на деня, което видимо изнерви съдия Ивиана Димчева.

В крайна сметка Илиева "избистри" позицията си, заявявайки, че би поискала отлагане само, ако не бъде постигнато споразумение, след което СРС даде ход на делото, запитвайки подсъдимата за семейния ѝ статус, съдебното ѝ минало и образованието ѝ. На последния въпрос Илиева за миг се поколеба какво да отговори, но все пак призна чистосърдечно: "Средно".

След около половинчасови разговори, обвинителят и защитата стигнаха до съгласие и представиха на съдия Димчева окончателния проект за споразумение. Прокурор Тарчев отбеляза, че документът "не противоречи нито на закона, нито на морала", уточнявайки, че предвиденото наказание съответства, както на извършеното престъпление, така и на характеристичните данни на Илиева – неосъждана с малолетно дете.

Освен това той посочи, че подсъдимата е могла да поиска процесът да се гледа по съкратената процедура, което така или иначе би ѝ гарантирало присъда под минимума, но без да признава вина.

След кратък размисъл съдия Димчева постанови, че "доколкото от действията на Илиева не са настъпили вредни последици", СРС одобрява постигнатото споразумение, което е окончателно и влиза в сила незабавно. Уточни и, че подсъдимата е съгласна да поеме разноските по делото в размер на 1408 лева.

Така Калина Илиева се призна за виновна по обвиненията си, че лично е фалшифицирала подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено от Професионалното висше училище по техника и икономика в Берлин. Според фалшивата ѝ дипломата тя е "Магистър" по специалност "Икономическа комуникация".

Делото срещу Илиева бе образувано на 30 ноември 2010 г., след като още с назначаването ѝ на отговорния пост около името ѝ се завъртяха множество слухове, че всъщност не притежава истинска диплома за завършено висше образование в Германия. Тогава тя твърдеше, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.

Впоследствие Илиева успешно успя да се замеси в още един скандал, тъй като се разбра, че до последния момент е крила бременността си от земеделския министър Мирослав Найденов, като е представяла като извинение за отсъствието си от работа болнични листове с друга диагноза.

На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Илиева, която междувременно роди, и избра на нейно място Светослав Симеонов. След кратък престой на "ветровития" стол той също бе сменен от настоящия шеф Румен Порожанов.

По време на разследването срещу Илиева прокуратурата неуспешно опита да открие оригинала на дипломата ѝ в България. В крайна сметка бе изпратено запитване до Германия, но властите там отказаха да заведат срещу нея дело, защото, ако е била фалшифицирана германска диплома, то тя е използвана в България.

Все пак през февруари тази година от Висшия институт по техника и икономика в Берлин официално отговориха, че Илиева не разполага с диплома от ВУЗ-а и дори никога не е посещавала лекции в него.

Междувременно ръководството на земеделското министерство продължи с практиката да назначава кадри с меко казано спорни професионални качества и министър Найденов повторно се оказа забъркан в подобен скандал, след като се разбра, че ръководителят на "Напоителни системи" Георги Харизанов, който обяви, че е висшист от Датския колеж в София, не е завършил колежа, който се е водел за полувисше учебно заведение.

Свързани статии