Актуално

На фокус

Калин Тодоров: Борисов е минало, защото българите се събудиха

Калин Тодоров: Борисов е минало, защото българите се събудиха

23.08.2021

Втори фронт

639


"Бойко Борисов е минало, защото голяма част от българите се събудиха. Вече никой няма да допусне да се управлява еднолично по такъв арогантен начин". Това заяви в интервю за БНР писателят Калин Тодоров, който представи последната си книга "Завесата падна". По думите му зад Борисов стоят три сили, едната от които е българската мафия, а друга - чужди сили:

"Той дойде от дълбините на организираната престъпност. Това са факти, които не могат да се скрият. Неприятно е да се говорят, но по-неприятно е, че са се случили. ... Американското посолство в България припозна Борисов като силния човек". 

Според него авторитарен тип месия може да бъде сменен само с още по-арогантен тип:

"Такъв се опитаха да намерят в лицето на Слави Трифонов, но ми се струва, че този път вече нещата няма да успеят. Кукловодите не се провалиха, те го изиграха по максимално добрия начин, но народът този път прогледна".

По думите на  Тодоров ГЕРБ и "Има такъв народ" са инженерни проекти:

"Това са партии, които се градят от горе надолу, а принципът в политиката е обратен.

Инженеринговият тип партия се гради около месия, първо се намира месията, за този месия се създава политическо пространство от хора, обединени от популистки идеи, лансирани от лидера. Борисов беше успешен, защото е политически лидер от народняшки тип, играе върху най-ниските струни на хората и така успя да си създаде подкрепа и толкова дълго да управлява страната. Също такива инженерингови проекти бяха и царят (Симеон Сакскобургготски - б.р.), и Слави Трифонов".

Новият месия Слави Трифонов не е направил правителство, защото от задкулисието не са му позволили, смята писателят:

"Той е олицетворение на задкулисието, а то би могло да управлява страната само еднолично, ако имаше правителство, което лично се управлява от г-н Трифонов".

Прогнозата на Калин Тодоров е за неуспех за съставяне на правителство с третия мандат и нови предсрочни избори.

"Има място за нов политически субект - дали около Кирил Петков, или президентска партия около Стефан Янев - и скоро ще имаме нормален политически спектър, за да има управление без месии", заключи писателят. 

Според Тодоров президентските избори ще са кулминацията на битката на мафията с държавата.

   Източник: БНР

Свързани статии