Актуално

На фокус

Какво става: "бедняшки шахти" никнат в гори, полета и шубраци

Какво става:

27.11.2022

Боян Рашев

1128


Така наречените "бедняшки шахти" никнат в гори, полета и шубраци, както и в голям брой частни градини в околностите на града. 

Жителите обясняват, че някои хора имат нужда от пари, а други - от въглища. 

Градската управа пък изпраща патрули за проверка на местата, които са особено популярни сред миньорите. Докато нелегалните копачи са убедени, че може и да печелят добре, но същевременно помагат на поляците да преодолеят най-тежката от десетилетия енергийна криза в страната."

В Перник имат подобна традиция - убеден съм, че и там нещата изглеждат по подобен начин...

Целият материал си струва: Градинските въглища - доходен бизнес в Полша: https://www.banker.bg/…/gradinskite-vuglishta-dohoden

Що е то “бедняшки шахти”, отговаря Банкеръ:

"Недостигът на гориво за домакинствата заради продължаващите военни действия в Украйна е създал селска бизнес-ниша на незаконен добив на въглища. Близо до къщите в град Валбжих - административен център на Валбжихски окръг в Долна Силезия, суровината се намира на по-малко от метър под повърхността на полските площи, районите за отдих и дори частните градини. И "бригада" от четирима мъже може да изкопае тон въглища за един час и всеки член да получи по 1000 злоти (220 щ. долара) за половин ден работа, което е грубо 60% от средната седмична надница на работещ в областта.

В световен мащаб най-замърсяващото гориво изживява рененанс след като Русия спря доставките на природен газ, необходими за генериране на електроенергия, заради войната в Украйна. Енергийният проблем е особено дълбок в Полша заради непропорционално големия брой домакинства, разчитащи на въглищата за отопление на домовете си. Това поражда недостиг, който правителството се бори да запълни."

Свързани статии