Актуално

На фокус

Какво храни антиваксърството и конспирациите?

Какво храни антиваксърството и конспирациите?

21.12.2021

Ева Истаткова

8081


Кратко обяснение на „загадката“ как така у нас се появиха толкова антиваксъри и хора, които направо са убедени, че всички – държавата-БилГейтс-Рептилите-Койтосесетитеоще - искат да ги прецакат.

Започвам от факта, че не съм антиваксър. Съвсем напротив.
Истински почитател на традиционната медицина и наука.
Поради това, още в началото на март месец 2021 си сложих първа доза от впоследсвтие станалата скандална „Астра Зенека“. 

И по-точно, денят, след като си сложих доза ваксина, излезе тогавашният министър на Здравеопазването Костадин Ангелов и каза – хън-мън, абе тука трябва да проверим дали едни смъртни случаи не се дължат на „Астра зенека“, спираме я засега. И 7 дни информационна лавина от гадости по адрес на „Астра зенека“ бушуваше навсякъде.

Викам си – супер. След толкова чудене – да се ваксинирам ли, да не се ли, как ще се живее занапред, как ще се общува с  близки, как да се предпазим от тоя гнусен вирус, избрах, и 24 часа след това властите ми съобщават, че май-май не съм решила правилно.
Преглъщам тоя факт. И без това след седмица върнаха „Астра зенека“ и междувременно се видя, че в Европа се развива брутална анти-кампания срещу първата и най-евтино продавана английска ваксина „Астра зенека“ за сметка на 10-12 пъти по скъпите американски „Файзер“ и „Модерна“.

Викам си карай. Минава отреденото време, чинно и съвестно си слагам втора доза „Астра зенека“. Ура.

Тук е моментът да се отбележи: взимането на решение за ваксиниране е болезнен процес, преминал през стотици ужасни въпроси, неизменна част от конспиративните теории, а именно – ефиканси ли са тези ваксини, как така са ефикасни, нали трябваше поне 2 години, за да се изработят, ама изпитани ли са достатъчно, ами ако нещо не им е наред, какво ще правим, кое да избера – смъртоносен вирус или неизпитана ваксина, ама к‘ви са тия РНК-та бе, не‘ква революционна технология било, ама само спецовете си я разбират, ами като е толкова ново, добре ли е познато наистина? Ами, ако повлияе зле? Ами, ако води до безплодие? Ами, ако отключва автоимунни заболявания?....

Тези въпроси, повярвайте, минават през главата на повечето нормални хора. Не е нужно да са изперкали конспиратори с чувство на безценност, в които се е вторачил Бил Гейтс.

В крайна сметка, решението е взето – аз съм консервативен човек, не си падам по новостите, ще заложа на класиката – векторна  ваксина. И готово. След края на ваксинационната сага, настъпи (трябва да се признае) облекчение. Хем що годе се чувстваш по-защитен, хем си пътуваш напред-назад, почти си близо до някаква нормална форма на живеене.
Обаче...мина време. Нови щамове, нови паники, нови проблеми. 

Кадър от филма “Боговете сигурно са полудели” на Джейми Уис, 1980-та.Изведнъж, дойде време за бустерна доза. Няма лошо. Веднъж вече направила избор – ще си го следвам. И какво да видят очите ми...
Не стига, че бях от тия дето сложиха „Астра зенека“ баш, когато се изля най-кривия черен Пи Ар, не стига, че със зор се реших, не стига, че след сума четене за разликите между векторни и рнк ваксините, категорично реших да заложа на ВЕЧЕ ПОЗНАТОТО, ами сега – няма бустер на „Астра зенека“. Всъщност, няма бустер на никоя векторна ваксина.

Е защо бе, драги специалисти? 
Защо тогава въобще имаше значение коя ваксина каква е? 
Защо се поясняваше какви са разликите? 
Защо се избираше? 
И защо сега никой, ама никой нито пита, нито отговаря – ЗАЩО НЯМА БУСТЕР НА ВЕКТОРНА ВАКСИНА?
Най-сериозно седя и търся отговор. Гледам телевизия, слушам интервюта, чета новини, само едно чувам – супер било комбинация от векторна и рнк-бустер. Ама, айде да се спрем малко! 
Значи, да разбирам ли, че стотици хиляди хора като мене, които си сложиха „Астра зенека“ сега са принудени да си слагат РНК бустер? Без никой да смята за необходимо да обясни - ЗАЩО?
Плюс новината, че ЕС решил, че 9 месеца ще траят тия безумни бюрократски зелени сертификати? 
Какво излиза?
1. Никой не казва какво да правят хората, които са с векторна ваксина, ако не желаят РНК.
2. Никой не пита защо няма векторен бустер.
3. Никой не смята за нужно да обясни какви са възможностите пред милионите ваксинирани с „Астра зенека“, за да не бъдат лишени от зелени сертификати. Да се ваксинираме ли с две дози отново следващата година?!

И после – аууу, ужас, България е назад с ваксинациите. Ами назад ще е. Всичките здравни власти съумяха дори мен, съвестния ваксър да объркат, изнервят и да пробудят идеята – тука нещо не е наред.

И последен пример, който доказва, как съвестните, разумни хора стават антиваксъри - мой приятел, още началото на годината се ваксинира с “Файзер”. Две дози. Преди месец, по съвет на доктори слага и бустерна доза на “Файзер”. Нов сертификат му се издава. И сега - изненадаааааа, за да пътува, нищо, че  е с маска, с дози, и всичко, дето го препоръчаха - на границата отново му искат ПСР или антигенен тест. 
 

Прощавайте, ама не сме идиоти. Това е пълна лудост.

Не ни е тъп народът. 
Една част от него може и да са кретени, но това е нормално. 
Останалата част вече 2 години пандемия чака да чуе адекватни отговори на най-човешките си въпроси и страхове, но освен паника, фрустрация и пренебрежение, друго не получава.
Затова, към новите управляващи – или се дръжте като нормални хора и дайте да обясним какво е положението, или се примирете, че и вие ще сте точно толкова невежи и мразени, колкото бяха старите, 12 години властвали феодали на ББ.

Свързани статии