Актуално

На фокус

Каква ирония само

Каква ирония само

17.09.2022

Дахер Ламот

794


Каква ирония само. Флагът на шиитски Иран се вее в столицата на най-старата християнска държава - Ереван, а флагът на Израел се вее в шиитски Азербайджан. 

Но всичко си има обяснение. 

Иран настани сили по границите с Азербайджан и ги предупреди да не нарушават сегашното статукво, т.е. зае страната на Армения. Това е защото в самия Иран близо 20% от населението са азери, всъщност корените им са именно от провинция наречена Азербайджан в Иран. Ето ви парадокс - В Иран живеят повече азери, отколкото в самата държава Азербайджан. Исторически погледнато, както кюрдите, така и азерите са били докарвани и приемани от османците, за да ги слеят с християнското предимно арменско и асирийско население в района.

Не че на иранците им пука за Армения.

За Израел също е обяснимо. Те внасят близо половината от суровия петрол от Азербайджан чрез Турция, съответно като отплата са и основния доставчик на оръжия за азерите, най-вече дронове, благодарение на които те нанасят основните поражения на арменците. Интересите са над всичко. 

Целта на Азербайджан също е ясна. Тя е да свърже Нахиджаван с азерската държава по сухоземен път. Това е цел и на Турция, които ще имат пряка връзка до богатото на въглеводороди Каспийско море, предвид културните, етническите и лингвистични сходства с Азербайджан. 

Тук вече се пресичат интересите на Русия, която надали ще позволи такова навлизане на Турция до Каспийско море, имайки предвид влиянието, което би могла да има над тюркските етноси наоколо. Не че на руснаците им пука за арменците, но на тях им трябва тази стена. 

За Европа и Запад също не ги е грижа, технически те подкрепят Азербайджан, защото са потенциален основен енергиен партньор. Те са готови да унищожат Армения за тази цел, гладни за газ и петрол. Не случайно един от основните партньори, Израел, е толкова добър партньор с шиитския Азербайджан, но не и с шиитския Иран, защото не им доставят така скъпоценните суровини. И не случайно нашенските евроатлантици, като Плевнелиев, така солидно подкрепяха Азербайджан. 

За много арменци е трудно, те се надяват така силно на европейската цивилизация, като близка християнска, а и като стандарт, който те търсят, уви, това е цивилизация бедна на ресурси и готова да ги затрие, за да си ги придобие. Това са тъжните, сурови, действителни факти.
Европа обаче прави исторически грешки, за които ще съжаляват горчиво в бъдеще. Като почнем от унищожаването на културни и религиозни естествени съюзни и стигнем до миграцията. Сама се закопава. 

Не само това, но Европа подкокоросвана от САЩ има интерес да отвори нов фронт за война срещу Русия. 

Има доста известни арменци в България, които са телевизионни, медийни и политически имена. Много от тях развяваха украинското знаме по сигнал, но сега дори не смеят да се обадят за каузите на родната им Армения. Грижат се за високите заплати, а не за националните интереси.

В краткосрочен план те са си добре, дори само си вярват, че са на правилната страна. Само че, какво ще кажат бъдещите поколения арменци? Те ще плюят върху гробовете на тези продажници, ще ги гледат с погнуса и презрение. Може отсега да се обзаложа. 
Аз заставам зад арменската кауза по чисто исторически и културни причини. Много от арменците са се спасили и са били приютени от християните в Сирия. Взаимно са си помагали. Първият президент на Армения е от Алепо, последната мис Армения, Мирна Баздигиян, също е родена в Алепо. 

Но за съжаление нещата винаги допират до интереси.

[video]

Свързани статии