Актуално

На фокус

Как да се върнеш в детството?

Как да се върнеш в детството?

13.06.2021

Цвета Йорданова

920


Всеки е бил дете и всеки си спомня с огромна носталгия за времето на детството, когато е бил свободен, волен и щастлив, а какво по-бързо може да те върне в детството от любима детска книжка.

Независимо дали си на 20, 30 или 90, виждайки книга, която си чел в детството, тя ти напомня за онези времена с мирис на лято, лудории и забава.За мен детските книги са това, което ме накара да заобичам четенето с тези невероятни илюстрации и наситени цветове, те бяха магията, моя свят на герои и феи, оставах с часове, запленена от историите, които четях и световете, в които пътувах. Тази магия се превърна в огромна любов, която продължава и днес. 
Баща ми е на деветдесет, но виждайки книжки от неговото детство, винаги започва да ми разказва, коя как е прочел, кога е било и какво помни от нея, спомня си за изданията на „Капитан Немо“, „ Сребърните кънки“ или „ Марката на Махараджата“.

Децата на петдесетте и шестдсетте имаха щастието да четат книжките с приказки, илюстрирани от Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Цветан Цеков – Карандаш.

Родените през седемдесетте години на миналия век и до днес си спомнят с умиление за невероятните панорамни книжки на издателство Артия и нарисувани от Вайтех Кубаща: “Червената Шапчица”, “Котаракът в чизми”, “Овчарката и коминочистачът”, помните ли ги?  Колко ли родителите ви са се карали, че сте скъсали някоя от движещите се части на книжките, а още колко ли часове сте прекарали в опити да я залепите? Изданията на “Пинокио”, Френските приказки, Африканските приказки, Японските приказки,  Басните на Лафонтен с невероятните илюстрации на Кремонини и днес, те карат всяко дете да ги гледа с огромно удоволствие.Децата на осемдесетте израснаха със списанията „ Дъга“ и „Чуден свят“. Дарко, ЕЛО, Чоко и Боко, първите срещи с Билбо Бегинс, а пък да намериш брой на списание „Пиф“ беше цяло приключение и повод за празник.Детето ми е родено през деветдесетте и тогава вече нямаше проблем да намеря детски книжки и до днес с приятелките й се умиляват на списание “Том и Джери”, “Уингс Клуб” и “Пърси Джаксън”.
После се появи и „Хари Потър“ , а останалото, както се казва, е история.Моите любими детски книжки са доста, но тези които обожавах бяха : „Приказки в картинки“ ,  „ Телевизор “ на Владимир Сутеев и онези прекрасници „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“, помня, че ми дадоха книжката да я прочета и едвам я върнах след месеци.
Всяко едно поколение има своите любими книжки, четени, прелиствани, опърпани, нарисувани и оцветени, книжки, каращи децата да се влюбват в техните светове и герои и това е най-хубавото, защото книжките трябва да бъдат четени и обичани.
Затова и първата изложба тук при нас в библиотеката в Комарево е посветена на детските книжки, тя се нарича „ Детството, както беше “ и ще можете да я посетите до 16.06.2021 г.

А КОЯ Е ВАШАТА ЛЮБИМА ДЕТСКА КНИЖКА?

 

Свързани статии