Актуално

На фокус

Как бяха похарчени над 2 млн. лв. за противоепидемичните мерки на изборите

Как бяха похарчени над 2 млн. лв. за противоепидемичните мерки на изборите

16.04.2021

Втори фронт

615


Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април.

Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска цена провери кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова.              

По Закона за извънредното положение здравният министър Костадин Ангелов сключи 9 договора, по които за изборите за над 2 милиона лева бяха купени 3 800 000 маски, 30 000 защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 73,5 тона дезинфектанти. Публична информация за доставките няма.

За начина на договарянето здравният министър Костадин Ангелов заяви за БНР:

„Обявените доставки, които ще бъдат доставени на Министерство на здравеопазването, се избират по най-ниска цена по начина, по който са обявени. Няма обществена поръчка, защото личните предпазни средства и дезинфектантите не попадат в обхвата на Закона за обществените поръчки към този момент".

От договорите, предоставени по Закона за достъп до обществената информация, е видно, че само при доставките на хирургичните маски цените са над 26 000 лева по-високи от най-ниската предложена цена.

За доставката на 71 тона дезинфектанти за близо половин милион лева на великотърновска фирма, производителите не знаеха.

Съсобственикът на фирмата Виктор Азманов заяви:

„Не сме правили доставки към Министерство на здравеопазването във връзка с изборите. Ние нямаме договори. Ние не сме извършвали такава доставка“.  

Един от договорите се оказа, че е сключен от лице, което не е имало правно основание да прави това.

Цялото разследване как бяха похарчени над 2 милиона лева за осигуряване на противоепидемичните мерки на изборите ще чуете в днешното издание на предаването „Хоризонт до обед“. 

  Източник: БНР

Свързани статии