Актуално

На фокус

Как Бил Гейтс предсказа избухването на пандемията от COVID-19

Как Бил Гейтс предсказа избухването на пандемията от COVID-19

13.10.2021

Втори фронт

4181


Годината е 2015-а. Милиардерът и съосновател на компанията „Майкрософт“ Бил Гейтс отправя едно предупреждение, което по това време не привлича особено голям интерес.

Според него, съществува реална опасност смъртоносна болест да предизвика глобална криза, за която светът не е подготвен.

„Ако нещо отнеме живота на над 10 млн. души през следващите десетилетия, то това най-вероятно ще е силно заразен вирус, а не война“, отбелязва Гейтс в своята лекция, добавяйки след това: „Не ракети, а микроби“.

Пет години по-късно ситуацията вече е много по-различна. През март 2020 г. светът е в плен на пандемията от COVID-19. Броят на жертвите на коварната болест расте лавинообразно, а властите в редица страни налагат стриктни ограничителни мерки с надеждата, че това ще спре разпространението на заразата.

Относително по това време, видеоклип с речта на Гейтс започва да се споделя все по-често в социалните мрежи.

И докато едни се възхищават на интелекта и прозорливостта на милиардера, други определят думите му като доказателство за съществуването на таен заговор за намаляването на световното население.

Какво всъщност смята самият Бил Гейтс?

В свое интервю от преди няколко месеца той отбелязва, че не се гордее със своята прогноза. „Няма как да съм доволен, не мога да кажа: „Нали ви предупредих“. В момента по-скоро се питам дали не е трябвало да бъда по-убедителен“, заяви Гейтс.

Попитан как е успял да предскаже, че предстои избухването на пандемия като тази от COVID-19, той отговаря: „Съществуват много респираторни вируси и е въпрос на време някой от тях да мутира и да се превърне в сериозна заплаха за нашето здраве. Тези болести са особено опасни, тъй като може да сте заразен и да пътувате с автобус или самолет, предавайки вируса на други хора, без дори да го осъзнавате“.

През 2014 г. Гейтс се оттегли от поста председател на компанията „Майкрософт“. Оттогава той се занимава основно с благотворителна дейност, като чрез своята фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е отпуснал около 1,75 млрд. долара за борбата с COVID-19 – включително за разработването на ваксини и потенциални лечения.

Въпреки това името на милиардера е замесено в редица конспиративни теории, според които той е участвал в изкуственото създаване на вируса, а ваксините съдържат микрочипове, с които всеки човек може да бъде постоянно следен.


„Много съм изненадан от това. Не съм очаквал, че ще бъда замесен в толкова зловещи теории“, отбеляза Гейтс в интервю за агенция „Ройтерс“.

Според него, популярността на тези твърдения, които нямат нищо общо с реалността, се дължи на комбинация от притесненията на хората, породени от пандемията, и влиянието, което социалните мрежи имат върху своите потребители.

„Ние трябва да разберем как подобни фалшиви новини могат да повлияят на човешкото поведение и какво трябва да направим, за да ограничим щетите, които тези лъжи нанасят“, подчертава Гейтс.

Стряскащи конспиративни теории

Някои от конспиративните теории, свързани с името на милиардера, са особено стряскащи. Една от най-популярната от тях гласи, че Гейтс има план за намаляване на световното население. „По негови думи най-малко три милиона души трябва да умрат“, се казва във видео, съдържащо изказване на д-р Робърт Янг, което е споделено стотици хиляди пъти в социалните мрежи.

Истината е, че Гейтс никога не е казвал подобно нещо. Що се отнася до въпросния д-р Янг, разследване на агенция „Ройтерс“ разкри, че през 2016 г. срещу него са били повдигнати обвинения в практикуването на медицина без необходимите разрешителни и дори е прекарал няколко месеца в затвор.

Въпросният цитат най-вероятно е неправилна интерпретация на следните думи на Гейтс, които са част от негова реч, произнесена през 2010 г. Тя е посветена на усилията за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата:

„По света днес живеят около 6,8 млрд. души. Броят им скоро ще достигне 9 млрд. Ако свършим наистина добра работа с новите ваксини, здравеопазването и репродуктивното здраве, можем да намалим този брой с 10 или 15 процента“.

В своята реч Гейтс не призовава хора да бъдат убивани с помощта на ваксини. От дълги години той призовава да се положат повече усилия за забавянето на неконтролируемото увеличаване на световното население чрез изкореняването на причините за проблеми като бедността и въоръжените конфликти.

През 2011 г. Гейтс дава интервю за списание „Форбс“, в което очертава своите възгледи. По думите му, когато започнал да се занимава с темата за общественото здраве, той се фокусирал върху теми като контрацепцията и семейното планиране.

Данните, които неговият екип събрал, показвали една ясна тенденция: когато смъртността започва да намалява (което почти винаги се дължи на по-висок жизнен стандарт), същото се случва и с раждаемостта. Причината е, че ниските нива на детска смъртност карат хората да отглеждат по-малко деца, като в същото време родителите имат по-големи възможности и полагат повече грижи за тях.


„Когато разбрахме това, ние поставихме акцент върху ваксините, за да можем да предпазим колкото се може повече хора“, отбелязва Гейтс.

А какво смята той за бъдещето на човечеството?

Кои са най-сериозните предизвикателства, пред които ще се изправим през следващите десетилетия?

„Климатичните промени. Всяка година броят на хората, които умират в следствие на този проблем, става все по-голям“, отговаря категорично Гейтс.

Другата потенциална опасност, която той споменава, е биотероризмът. „Някой, който иска да причини големи щети, може да създаде вирус. По-вероятно е да се случи нещо подобно, отколкото да избухне нова пандемия с естествен източник като настоящата“, смята още милиардерът.

   Източник: vesti.bg

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания