Актуално

На фокус

Кацаров: При тежка вълна на ковид детските градини ще работят само за деца на ваксинирани

Кацаров: При тежка вълна на ковид детските градини ще работят само за деца на ваксинирани

08.07.2021

Втори фронт

809


Здравният министър обяви важна новина за семействата с малки деца. „При евентуална тежка вълна на COVID-19 детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители и при положение, че персоналът също е имунизиран срещу COVID-19“.

Това съобщиха здравните власти при представянето на план за действие при нова вълна на коронавируса.

„Ще представим Национален план за справяне с COVID-19 при следваща вълна. Такъв план се прави за първи път. По наше мнение такъв план трябваше да има още миналата година. Ако имаше, броят на жертвите би бил по-малък“, каза на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 „Планът за реакция е необходим, „за да не се стига до отвратителните гледки, които наблюдавахме – умиращи хора по улиците и обикалящи по цял ден линейки, чудещи се къде да оставят болен“, аргументира се д-р Кацаров.

 По думите му експертите не могат да изключат следваща вълна, затова „страната и гражданите трябва да бъдат подготвени“.

 „Не може да се прогнозира кога ще стане това, но ако процесът на ваксинация не бъде завършен, ще има следваща вълна“, категоричен е здравният министър.

 Той обясни, че планът работи на следните принципи:

 
– анализ на ситуацията

– анализ рисковете

– научните ресурси на здравната системата

– механизми за намаляване на пораженията от вируса във всякакъв аспект

Д-р Кацаров заяви, че са изготвили една обща финансова сметка колко би струвало на държавата при най-лошия сценарий.

 „Регламентира се план за действие при евентуалното влизане на България в рисковите зони. Ясно ще е разписано кога какво се затваря, а при най-лошия вариант, ще бъде предвидено затваряне на всичко, без магазините за стоки от първа необходимост.

 Той поясни, че зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост. „На базата на тези зони, сме определили ограниченията за събирания на много хора – кръщенета, сватби и т.н.“, каза още министър Кацаров.

 

  • Първата (зелена) зона – под 100 на 100 000 души
  • Втора (оранжева) зона – от 100 до 200 на 100 00
  • Трета (червена) зона – до 500 на 100 000
  • Четвърта (тъмно червена) – над 500 на 100 000.

 
„Използваме това, че страната ни се намира в зелена зона и смятаме, че е изключително важна превенцията и работата на инспекторите от Надзора на заразни болести при Националната здравна инспекция. В момента се правят изключително подробни, навременни епидемиологични проучвания с цел ограничаване на инфекцията в определени огнища и непозволяване на разпространяването ѝ“, заяви зам. министърът д-р Александър Златанов.

По думите му се правят и постоянни анализи за наличните предпазни материали.

„По отношение на тестовете – разполагаме с над 200 000 теста, които се разпределят към лечебните заведения“, допълни д-р Златанов.

   Източник: onovini.eu

 

 

 

Свързани статии

Левицата