Актуално

На фокус

Кабинетът уволни Комисията за защита на потребителите. Оттам: Нямат право!

 Кабинетът уволни Комисията за защита на потребителите. Оттам: Нямат право!

20.09.2022

Втори фронт

43


Правителството излезе вчера с решение, с което уволни председателя и членовете на Комисията за защита на потребителите.

Освободени са председателят Иван Френкев и членовете Николай Мравов и Велина Великова. На тяхно място за председател на КЗП е назначен Стоил Алипиев, а членове - Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Ръководството на Комисията за защита на потребителите е извършило редица нарушения и е отказвало комуникация със служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Това съобщи самият той в коментар на рокадата в комисията, анонсирана по-рано днес, съобщи БНР.

Според Стоянов Иван Френков, председател на КЗП, е бил назначен без да отговаря на нужния образователен критерий, а при ръководството му са направени редица неправомерни назначения в комисията

От своя страна КЗП излезе с официална позиция, в която твърди, че служебният кабинет няма законово право да да извършва това.

„Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите”. Това се казва в изявление на Комисията.

Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година Комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата. За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет, съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции”, заявяват още от КЗП.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Председателят на КЗП Иван Френкев (в средата) СНИМКА: Автор

   Източник: 24 часа

Свързани статии