ИЗВЪНРЕДНО: МВР отказа да работи с прокуратурата за предстоящите избори

ИЗВЪНРЕДНО: МВР отказа да работи с прокуратурата за предстоящите избори

01.07.2021

Втори фронт

5473


Министерството на вътрешните работи не отговори на отправената покана за продължаване на добрата практика по взаимодействие и координация между институциите за гарантиране на провеждането на честни и прозрачни избори. Това обявиха от Прокуратурата на Република България.

Искрите между прокуратура и МВР започнаха след идването на служебното правителство. В предаването ЕвроДикоФ на Телевизия Евроком Бойко Рашков заяви, че има списък с над 30 магистрати, притежаващи недекларирано имущество, като "нито отрече, нито потвърди в списъка да има магистрат с инициалите И.Г.".

С цел организацията на честни избори служебното правителство смени областните управители на всички области. От Смолян бе подаден сигнал, че е упражняван натиск върху гласоподаватели, ползващи услугите на Горското.

До момента в службите са постъпили 97 сигнала за опити за купуване на гласове, като по тях са образувани 9 досъдебни производства. По-рано днес започна и специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове.

Междувременно със съвместна заповед на главния прокурор Иван Гешев и председателя на ДАНС Пламен Тончев бе създадено Национално междуведомствено звено. Същото координира дейността на формирани дежурни звена към ПРБ и ДАНС за осигуряване на взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания и 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

За всяка област на страната са създадени и Областни междуведомствени звена, които да осъществяват координация за противодействията на престъпленията против политическите права на гражданите на територията на съответната област.

  Източник: eurocom

Свързани статии