Актуално

На фокус

Известен лекар починал от COVID-19, бил ли е оставен без кислород?

Известен лекар починал от COVID-19, бил ли е оставен без кислород?

29.01.2021

dnes.bg

692


Доайен на педиатрията в Бяла Слатина почина от COVID-19 в болницата в града. Близките му твърдят, че той е оставен 2 нощи без апаратно дишане, въпреки че е бил кислородозависим. От болницата отрекоха твърденията.

На 24 януари д-р Антони Антонов е приет в болницата в Бяла Слатина с коронавирус. В същото лечебно заведение той е прекарал 50 години от живота си, като педиатър. 

В деня на приема състоянието му е тежко, с много ниска сатурация. След няколко часа го поставят на апаратно дишане. На следващата сутрин той звъни на Милена, медицинска сестра от друга болница, с която са работили заедно дълги години. Казва й, че едвам е изкарал нощта. 

"В понеделник сутринта се чухме. Каза ми, че не е добре и нощта не е имал кислород и се е свършил. Не може 70-годишен пациент, кислородозависим, с такава ниска сатурация, да не е постоянно на кислород. Явно някой не си е свършил работата", сподели пред Bulgaria ON AIR Милена Гергушка.

Тя е в постоянна връзка по телефона с д-р Антонов. На следващата сутрин отново се чуват и той споделя, че е оставен без кислород втора поредна нощ.

"Започнах да се втрещявам, защото работя в малка болница, но знам как се обгрижват болните. Манометърът е в коридора, не е при самите болни. Това, което показва количеството кислород, което има в системата - трябва само някой да направи няколко крачки до този манометър, за да види, че намалява кислородът и да го прехвърли", допълни тя.

След 3 дни престой в болницата 77-годишният д-р Антнонов умира от белодробна емболия. Директорът на болницата отрича пациентът да е оставал без кислород, дори напротив - осигурено му е допълнително количество. 

"Кислородните бутилки стоят в коридора. До пациента е само маркучът с маската. Направил съм вътрешна проверка, всички гарантират, че нонстоп не е спирал да тече кислородът. Неслучайно са свършили 6 бутилки кислород", каза директорът на МБАЛ-Бяла Слатина Николай Димов.


 

Свързани статии