Актуално

На фокус

Израелски софтуер шпионирал политици и журналисти от цял свят

Израелски софтуер шпионирал политици и журналисти от цял свят

19.07.2021

Втори фронт

597


Журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати от цял свят са били шпионирани от израелски софтуер, продаван на авторитарни правителства. Това показва разследване на „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“ и още 14 медии, съобщи БНР.

Разследването е базирано на изтекъл списък с 50 000 телефонни номера на т.нар. лица от интерес на клиентите на израелската компания NSO Груп. Нейният софтуер „Пегас“ може да извлича съобщения, снимки, имейли и информация за разговори, както и да активира микрофоните на  смартфони с различни операционни системи.

Имената на политиците в списъка ще стават ясни през следващите дни. Той включва и над 180 журналисти на водещи световни медии.

Анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били 10 правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

Според разследването тези правителства и различните им държавни агенции са имали възможността да поемат контрола над телефон, заразен с „Пегас“. Израелската фирма е под медиен прицел още от 2016 г., когато бе обвинена, че е помогнала за шпионаж над дисидент в ОАЕ.

Подробности даде "Гардиън". Сред подслушваните са репортери, редактори и ръководители от CNN, "Ню йорк таймс", "Ал джазира", "Льо монд", "Ройтерс" и др.

Телефонният номер на убития през 2017 г. мексикански репортер на свободна практика Сесилио Пинеда Бирто беше намерен в списъка. Телефонът му никога не е намерен - така че не е възможно да се установи чрез съдебен анализ дали е бил заразен, пише "Гардиън". Бирто е сред най-малко 25 мексикански журналисти, очевидно избрани като кандидати за наблюдение за период от две години. Именно Мексико е държавата, която според анализа на данните е избрала най-много номера - над 15 000. Мароко, и ОАЕ са избрали повече от 10 000 номера.

В изявления, направени чрез своите адвокати, NSO отрече „неверните твърдения“ за дейността на своите клиенти. Но заяви, че „ще продължи да разследва всички достоверни твърдения за злоупотреба и да предприеме подходящи действия“. Същевременно Руанда, Мароко, Индия и Унгария отрекоха да са използвали "Пегас" за хакване на телефоните на лицата, посочени в списъка. Правителствата на Азербайджан, Бахрейн, Казхстан, Саудитска Арабия, Мексико, Обединените арабски емирства и Дубай не отговориха на поканите за коментар.

Избраните телефонни номера обхващат над 45 държави на четири континента. Има повече от 1000 номера в европейските страни.

    Източник:  СЕГА

Свързани статии