Актуално

На фокус

Израел потресен от Орлин Горанов. Кошлуков се извини

Израел потресен от Орлин Горанов. Кошлуков се извини

24.02.2021

Втори Фронт

29594


Посолството на Израел в България е потресено от отвратителните антисемитски коментари, направени в предаването "Последният печели" на БНТ на 23 февруари 2021.  Това се казва в официално становище на дипломатическото представителство, изпратено до медииите.  В прeдaвaнeтo вoдeщият Oрлин Гoрaнoв cи пoзвoли в нaй-глeдaнoтo тeлeвизиoннo врeмe дa изрeцитирa бeзкритичнo aнтиceмитcки пacквил, c кoйтo зaceгнa нe caмo вcички eврeи, нo и пoругa пaмeттa нa унищoжeнитe в лaгeритe нa cмърттa пo врeмeтo нa Хoлoкocтa. Генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков поднесе официално извинение на засегнатите страни.

Представяме ви официалното изявление на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по случая, без редакторска намеса:

"В предаването "Последният печели" от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети. Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда. Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни."

В коментар пред "24 часа" пък Кошлуков аносира още:

Ще бъдат наложени материални санкции на продуцентите, а може да спра и предаването, докато не се изясни защо е допуснато това. Няма да го оставя в ефира, докато не получа уверенията, че екипът е контролиран, че продуцентът, редакторът, отговорният режисьор си вършат работата".

"Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова. Очакваме БНТ да направи необходимите изводи, както и публично да осъди тези скандални коментари, подклаждащи антисемитизма и речта на омразата", пишат още от посолството на Израел в България.

Популярната игра на БНТ "Последният печели" може да спре от следващата седмица заради антисемитско изказване на шахматиста Боби Фишер, цитирано в изданието й от 23 февруари, заяви генералният директор в официална позиция.
Заради цитата 71 интелектуалци се подписаха под отворено писмо, в което питат: "Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?".

Цитатът на Фишер, изчетен по време на играта, е:

"Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: "Арбайт махт фрай". На български: "Работата ви прави свободни". Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите."

"Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер (известен с омраза към Америка и евреите), но е с напълно недоказана автентичност. Ние изразяване своето възмущение от това предаване, с което не само се насажда расизъм и антисемитизъм сред най-широка публика, но и се проповядва открито отрицание на Холокоста. Ние искаме да зададем публично следния въпрос: Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия? Надяваме се отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказанието на виновните", се посочва още в отвореното писмо.

Авторите съобщават още, че цитатът е взет от въображаемо интервю с Фишер от блог на американския ултраекстремист и антисемит Джей Би Кембъл (JB Campbell), свален от мрежата заради антисемитизъм.

По-рано членовете на Софийска ложа "Кармел" на Б'нeй Б'рит излязоха с остра позиция за поведението на Орлин Горанов по време на излъчено във вторник вечера предаване "Последният печели", където задава въпрос, свързан с легендарния шахматист Боби Фишер, който е от еврейски произход и цитира негови антисемитски думи.

"Ниe, члeнoвeтe нa Coфийcкa лoжa "Кaрмeл" нa Б'нeй Б'рит, cмe ceриoзнo oбeзпoкoeни oт увeличaвaщитe ce публични aнтиceмитcки прoяви в oбщecтвoтo ни. Изключитeлнo cкaндaлнo e, чe зa пoдoбни нeдoпуcтими дeйcтвия ce пoлзвa eфирът нa oбщecтвeнaтa БНТ", пише в позицията си Софийска ложа "Кармел" на Б'нeй Б'рит.

"Водeщият Oрлин Гoрaнoв cи пoзвoли в нaй-глeдaнoтo тeлeвизиoннo врeмe дa изрeцитирa бeзкритичнo eдин aнтиceмитcки пacквил, c кoйтo зaceгнa нe caмo вcички eврeи, нo и пoругa пaмeттa нa унищoжeнитe в лaгeритe нa cмърттa пo врeмeтo нa Хoлoкocтa", заявяват още от еврейската организация.

Oт oргaнизaциятa нacтoявaха прoкурaтурaтa, CEМ и БНТ дa прилoжaт нeoбхoдимитe мeрки зa caнкциoнирaнe нa тoзи пoзoрeн aкт, кaктo и дa зaпoзнaят oбщecтвoтo c дeйcтвиятa, кoитo щe прeдприeмaт, зa нeдoпуcкaнe нa упoтрeбa нa рeч нa oмрaзaтa в нaциoнaлeн eфир.

 Източник: Гласове

Свързани статии