Актуално

На фокус

"Изправи се! Мутри вън!" иска принудително довеждане с НСО на премиера в парламента

16.04.2021

Втори фронт

16009


От парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" са поискали на заседание на председателския съвет на Народното събрание премиерът Бойко Борисов да бъде доведен, ако се налага принудително, с помощта на НСО, на изслушване в парламента.

Вчера в дневния ред беше предложено изслушване на министър-председателя, след което от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че той е излязъл в отпуск, за да подготвя проекта за нов кабинет на ГЕРБ и ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

От групата на ИМВ са се позовали на днешна публикация, в която се цитира следните конституционни текстове: "длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи" и "Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставени въпроси".

Според тълкуванието на неназовани в публикацията експерти премиерът може да бъда задължен да се яви в НС, съпроводен от НСО или от МВР.

  Източник: Труд

Свързани статии