Актуално

На фокус

Изпълнителният директор на мини ”Марица Изток” подаде оставка

Изпълнителният директор на мини ”Марица Изток” подаде оставка

24.06.2021

Втори фронт

252


Изпълнителният директор на мини ”Марица Изток” Андон Андонов е подал оставка. Като мотив за това е посочил лични причини, пред БНР. Оставката обаче все още не е приета.

За неговото място в борда на директорите на мините би трябвало да бъде обявен конкурс или да бъде назначен временно изпълняващ длъжността. Дотогава Андонов ще остане на поста, който заема вече 7 години.

Мини "Марица изток" са основният доставчик на въглища за централите от Маришкия басейн. Миналата година дружеството завърши със загуба от близо 30 милиона лева. Една от основните причини е, че производството е намаляло с близо една четвърт заради неработещите с пълен капацитет централи, чийто скъп ток е почти непродаваем на свободния пазар. Другата причина е, че цената на въглищата от мините не е променяна през последните 7 години.

Мините са пряко засегнати от намаленото потребление на въглища от топлоцентралите в комплекса през последната година. Дружеството има генерирани 7 милиона лева загуби, но няма задължения към контрагенти, обяви инж. Андон Андонов:

Близо 7000 са работниците и служителите в мини "Марица изток".

    Източник: frognews

Свързани статии