Актуално

На фокус

Изписват 92-годишен след като пребори коронавируса

Изписват 92-годишен след като пребори коронавируса

27.12.2020

Монитор

283


Изписват 92-годишния Петър Ников, постъпил в УМБАЛ "Света Анна" преди 10 дни в много тежко състояние с COVID инфекция. Лекуващата му лекарка е д-р Дафина Колева, която е кардиолог. Това съобщи БНТ.

"Петър постъпи преди 10 дни с прояви на тежка дихателна недостатъчност. Както повечето пациенти в напреднала възраст, той също е със съвкупност от придружаващи заболявания, които допълнително усложняват терапията. Слава богу при него нещата потръгнаха добре", разказа д-р Колева.
От 4 дни той не се нуждае от подаване на кислород. Провеждат се рехабилитационни курсове, защото по-възрастните пациенти имат тенденция към залежаване, особено след преболедуване на една тежка вирусна инфекция, допълни д-р Колева.

"За нас никак не е лесно да се превърнем от кардиолози в пулмолози, но се справяме доста добре. Цялата клиника по вътрешни болести на всички етажи е превърната в COVID отделение, както клиниката по хирургия. Така че в болница "Света Анна" имаме много легла", заяви д-р Рада Прокопова - също кардиолог и началник на COVID отделението.

Свързани статии