Актуално

На фокус

"Излишните"

28.01.2021

Адриана Аврамова

3851


Днес се наложи да почакам доста таксито, което поръчах, защото шофьорът беше объркал адреса.  Както и да е, намерихме се, извини ми се няколко пъти и ми сподели, че кара такси едва от месец, иначе бил ... оперен певец.
Веднага се сетих за Деян - оперният певец, който снимахме преди години при Карбовски и заедно със съпругата му Валентина караха такси, за да изхранват семейството си, защото в техния случай “музикант къща не храни”. Та помислих си аз, че съм попаднала на въпросния Деян и някак мило ми стана, но се оказа, че шофьорът беше друг оперен певец, който също ...кара такси.
Били цяла група от мъже-солисти с успехи, с награди, които работят и като... таксиметрови шофьори. 
И не, не заради пандемията. А защото никой не се интересува от професията на тези хора.
Тъжно е да слушаш как един човек, който толкова много обича работата си и е отдал живота си на музиката, който се е изявявал на големи сцени, печелил е награди, трябва да кара такси, за да има какво да сложи на масата вкъщи. 
Тъжно е как една мечта угасва, защото в тази държава професията ти не е на почит. Тъжно е, че преди време политици са искали да закрият хора на БНР, защото бил... “излишен” ресурс.
Излишно е и да казвам, че това е просто поредната история за един “излишен” за държавата човек и една “излишна” професия... защото едва ли можем да очакваме от държавници, които размахват средни пръсти на народа през деня, а вечер щракат с тях, да се поинтересуват как живеят хората на изкуството.
Междудругото, днес бил рожденият ден на Моцарт, каза ми го певецът от таксито припявайки си... колко тематично. Колко тъжно.

Линк към предаванто:

[video]

 

[video1]

 

Свързани статии