Актуално

На фокус

Излезе нова скрита камера с бившия съветника Яне Янев: Пеевски е 100 % подчинен на Бойко

Излезе нова скрита камера с бившия съветника Яне Янев: Пеевски е 100 % подчинен на Бойко

25.06.2021

Втори фронт

8653


Пеевски на последните избори, сега на четвърти, които бяха, заедно Бойко му даде единадесет места за депутати. Начело с Марин Маринов, бившият министър. Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единадесет мандата му даде бе, човек. За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е 100% на подчинение на Борисов. Той, Доган, с Доган всичко приключи. Това са думи на бившия премиерски съветник Яне Янев, които Антикорупционният фонд огласи в третия епизод от новото си разследване.

В публикуваната днес трета част  на “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие” се изнасят прелюбопитни тайни записи, в които става дума и за срещи и разговори по казуса Денков на бившия премиерски съветник Яне Янев с председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. Освен с Цацаров, Янев разговаря и с поне двама съдии от специализирания наказателен съд.

За срещите основен източник е разказът на самия Янев, а от КПКОНПИ отказаха да коментират темата. Важно е да се напомни, че част от изнесената информация е лесна за верифициране и може да стане ясно дали е достоверна сравнително бързо.

Въпреки отказа за коментар, по данни на АКФ от две седмици КПКОНПИ проверява изнесеното в първите две части на разследването по казуса на Веселин Денков. В хода на проверката са били извикани най-малко седем души, всички от тях участници в записаните разговори.

„Ценното в тези записи е осветляването на механизмите, по които става лобирането, информацията как всъщност са направени ключови назначения в съдебната система и дали разписани на хартия принципи като разделение на властите и независимост на съда се спазват в действителност“ коментира авторът на разследването Николай Стайков.

„Изводите от съдържанието на разговорите не са много оптимистични - дори и само част от изнесеното да е вярно, това е основание за сериозна проверка от прокуратурата, от Висшия съдебен съвет и от Инспектората към ВСС“, смятат от юридическия екип на АКФ.

В този епизод на разследването се чуват тайни записи с твърдения за:

-        намеса от страна на изпълнителната власт в лицето на тогавашния премиер Борисов в съдебната власт и КПКОНПИ;

-        лъжесвидетелстване на защитени свидетели по делото срещу Веселин Денков;

-        намеса от главния прокурор Иван Гешев в специализираните съдилища;

-        намеса от страна на административния ръководител на Апелативния специализиран съд в работата на съдебните състави по конкретни дела;

-        множество етични нарушения.

Разследването „Списък за бърз контрол“ проследява историята на Веселин Денков, собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство.

В първите две части от разследването се изнасят записи, правени в течение на няколко месеца, в които Веселин Денков е с най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Най-фрапиращото от епизодите досега е разговорът с двама препоръчани консултанти, на който се обсъжда възможната цена на промяна на мярката за неотклонение на Денков в по-лека - най-малко 100 хиляди евро.

   Източник: frognews

Свързани статии