Актуално

На фокус

Изглежда все пак, че Китай е изтървал коронавируса

Изглежда все пак, че Китай е изтървал коронавируса

30.05.2021

Втори Фронт

2840


Бившият говорител на Държавния департамент на САЩ Дейвид Ашър, който е изучавал произхода на коронавируса в предишната администрация на САЩ, твърди, че съпругата на лабораторен работник в Ухан, Китай, е починала от ковид-19 през декември 2019 г. Това съобщава порталът Daily Caller, цитиран от БГНЕС.

"Това може да е ранно доказателство, че вирусът се е предавал сред хората, но китайските власти, знаейки, че вирусът се предава, в продължение на месец твърдяха, че това не е така, което му е позволило да се разпространи", цитира порталът Ашър. Според него смъртта на съпругата на служителя на Института по вирусология в Ухан е съобщена от служител на тази организация.

На 23 май вестник "Уолстрийт джърнал" публикува твърдение, позовавайки се на данни от американското разузнаване, че трима китайски учени от Института по вирусология в Ухан от КНР са били тежко болни през ноември 2019 г., което може да говори в подкрепа на теорията за изкуственият произход на новия коронавирус. Както заяви по-рано на редовен брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република Чжао Лицзян, не отговарят на действителността публикациите в медиите, че няколко учени от института са били лекувани в болница през ноември 2019 г. дори преди китайските власти да са обявили появата на неизвестна тогава болест.

През март международна група експерти на СЗО публикува доклад за пътуване до Китай през януари-февруари за разследване на произхода на новия коронавирус. Експертите не можаха да стигнат до еднозначно заключение. Според заключителния документ на мисията, публикуван в Женева, те смятат за най-вероятен сценария, според който коронавирусът се е предал между животни, а след това и на хора, а за най-малко вероятен смятат сценария за появата на SARS-CoV-2 в лабораторни условия.

Източник: в. “Сега”

Свързани статии