Актуално

На фокус

Иво Христов: Жалко е, че ректорът на Алма матер прие ролята на новия Плевнелиев.

Иво Христов: Жалко е, че ректорът на Алма матер прие ролята на новия Плевнелиев.

11.10.2021

Иво Христов, фейсбук

801


Жалко е, че ректорът на Алма матер прие ролята на новия Плевнелиев.

Картелът на статуквото има шанс да спечели изборите, необходима е пълна мобилизация на почтените хора.

Почтени, свободни и талантливи - това е профилът на хората в Инициативен комитет за Румен Радев и Илияна Йотова. Все личности с позиции. Има хора от левицата и от десницата, от столицата и от провинцията, от всички етноси и възрасти. Обнадеждаващо е, че този комитет няма общо с казионните партийни агитки. В него всеки присъства като свободен човек, с визитката на своя талант и своя осъзнат човешки ангажимент към България и българите.

Това споделих в интервю за Информационна агенция и Радиоверига ФОКУС.

Вече се оформи картелът на статуквото. Той включва стожерите на корупционния модел - ГЕРБ и ДПС.

Представители на тези две партии - г-н Пеевски и г-н Младенов - бяха изобличени и в глобалния скандал „Пандора пейпърс“ като собственици на офшорки. Тези две партии ще подкрепят Анастас Герджиков. ДПС отсега го заяви, макар от кумова срама да издига лидера си Мустафа Карадайъ на първия тур, без реален шанс да стигне до втория.

Жалко е, че ректорът на Алма матер прие ролята на новия Плевнелиев. Това е смущаващо за всички образовани българи, които преживяха просташката декада. Герджиков прие да е благовидното лице на един дискредитиран режим, а това е мефистофелска сделка.

Кандидатът на десницата Лозан Панов изглежда дезориентиран и се опитва да си заработи видимост с атаки срещу Румен Радев, с което сам се позиционира като обективен съюзник на картела на статуквото. За ужас на оредяващите му поддръжници, които почват да се питат дали той е адекватен на ролята, която му е поверена.

Що се отнася до това, дали очаквам в хода на кампанията да зачестят атаките срещу Румен Радев и Илияна Йотова - през изминалите пет години атаките не са спирали.

Няма мерзост, която да е била спестена на Радев. Очаквам същото да се случи и в следващия месец. Режисьорите на очернящата кампания не отчитат, че отдавна предозираха усърдието си и загубиха достоверност. Сега се опитват буквално да удавят избирателите в лъжи. Сиреч, залагат на количеството, не на достоверността на лъжите. На армията от тролове във ФБ, не на аргументите им. Но предвид медийната му мощ, картелът на статуквото има шанс да спечели изборите. Затова е необходима пълна мобилизация на почтените хора.

На предстоящите избори Радев не е предизвестен победител. Той се радва на широко доверие и подкрепа от народа, която спечели с борбеното си поведение и с това, че не изневери на принципите си. Но насреща му е олигархията с огромните си пари, с медийния си монопол, с хилядите свои назначенци в дълбоката държава, за които свалянето на Радев е въпрос на оцеляване.

Много важно е да се припомни, че изборите на 14 ноември зависят от всеки един от нас: не от съседа ни, не от приятелите ни.

Никой няма да свърши нашата работа. 12 години разгул и разграждане станаха възможни заради гражданската ни апатия и хипнозата пред телевизора. Сега всички трябва да инвестираме гласа си разумно.

В рамките на интервюто коментирах и периода, в който бях началник на кабинета на президента Радев. Беше много трудно да се работи в условия на институционална обсада. Но истината е голяма сила и тя проби димната завеса на пропагандата. Хората въстанаха срещу беззаконието, президентът застана редом с тях и това отвори възможност да излезем от омагьосания кръг на прехода с неговата парализираща корупция и беззаконие. Вратата е отворена, на 14 ноември трябва да прекрачим прага, който отдавна прекрачиха всички източноевропейски страни. Днес те са модерни, проспериращи общества с установени правила.

От нас зависи да направим същото с България.

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания