Актуално

На фокус

Проф.Иво Христов: Президентът Радев се превърна в глас на истината, заглушавана у нас с години

Проф.Иво Христов: Президентът Радев се превърна в глас на истината, заглушавана у нас с години

02.02.2021

проф. Иво Христов, фейсбук

4931


Президентът Радев се превърна в глас на истината, заглушавана у нас с години. Ходът на президента беше стратегически; той ще прояви позициите на партиите – кои осъзнават залога и работят за оздравяването на държавата и кои правят традиционните сметки как да докопат порции от властта. Това са част от мненията, които заявих пред агенция “Фокус”. 
Румен Радев е рядък пример за последователност в политиката. Суверенитет, законност, солидарност, справедливост бяха принципите на неговата кампания през 2016 г. и четири години той ги отстоява с наложените вета, с битката, която поведе с мафиотизираната държава. Най-убедителният атестат за неговата принципност е, че през лятото на 2020 г. избра да слезе сред хората на площада. Не се скри зад стените на институцията.
2020 г. беше кризисна в цял свят, а в България тя бе белязана и от властови произвол, който отприщи протестната вълна през лятото, от неадекватно управление на COVID кризата, от икономическа и обществена депресия.. Президентът беше методичен критик на всички злоупотреби. Той беше гласът на истината в обществото, подвластно на лъжата. Тази истина взе да се чува, след като години бе задушавана от пропагандата. Чува се от хората. Чу се дори тук, в Европейския парламент. Знаете, че гласувахме резолюция по повод върховенството на закона в България. Мисля, че това е големият резултат от дейността на президента. 
Вчерашното обявяване на кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова беше стратегически ход, който принуждава партиите да заемат позиции по няколко теми: оздравяването на изборния процес, на модела на борба с корупцията и свободата на словото. Всички наши проблеми като бедността, оредяващото население, пълзящата неграмотност, престъпността, са вследствие от обсебването на държавата от мафията. Президентските принципи ще проявят кои партии осъзнават залога и работят за оздравяването на държавата и кои правят традиционните сметки как да докопат порции от властта, като си оставят отворени всички възможности за коалиране. Важно е да има принципна ценностна заявка преди изборите.
Напрежение между БСП и президента няма. Социалистите в социалните мрежи масово приветстват кандидатурата на Радев и Йотова. БСП също традиционно отстоява позициите, които и президентът огласи. Предполагам, че ръководството ще заяви подкрепа за кандидатурата на Радев и Йотова, която дори е член на БСП. С това ще се сложи точка на насадения от няколко медии мит за разкол между президента и социалистите. С това ще се повишат чувствително шансовете на БСП за добро представяне на изборите, като се включи в общата динамика на промяната. Партията не може да стои встрани от нея. 
Най-вече ГЕРБ и икономическата ѝ клиентела, чиято власт се крепи на противопоставянето на комунизъм-антикомунизъм, русофилия – русофобия, имат интерес от вбиването на клин в опозиционната общност. Борисов разделя, за да владее според стария принцип. Виждате, че министър-председателят в последните дни се опита да възроди тези разломи с изказванията си. Корупцията и партията-държава ГЕРБ, които обсебиха и поквариха всички власти, медиите, синдикатите подмениха гражданското общество със свои доверени говорители. Цялата тази система може да оцелее само ако е налице гореспоменатото противопоставяне. БСП е най-голямата опозиционна партия, а президентът е олицетворение на алтернативата в очите на гражданите. Ето защо и усилието на задкулисието е насочено към всяване на разкол помежду им.
 

Свързани статии