Актуално

На фокус

Ивайло Шопски: Този човек лъже българите при всяко интервю, вероятно, за да не жалим толкова за Мариците...

Ивайло Шопски: Този човек лъже българите при всяко интервю, вероятно, за да не жалим толкова за Мариците...

10.10.2021

Втори Фронт

11045


Ивайло Шопски:

ПАВЕЦ Чаира е най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа.

Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW. 

ТЕЦ Марица Изток 2 има мощност 1616 MW
AЕЦ Козлодуй има 2000 МW мощност.

Един човек, на който името му не знаехме до вчера, човек който един месец беше министър и постоянно чувахме, че България рязко е стабилизирана под мъдрото му управление, а сега излезе на избори и отново влизаме в рецесия (егати чувствителната икономика) - пак ни обясни, че ПАВЕЦ Чаира е магическата сила, която ще реши проблема със скъпите цени на тока и трябвало спешно да заработи!

Завършил съм електротехникум и там ни учеха за видовете централи. 

Знае се за ПАВЕЦ, че произвежда ток и после харчи ток, за да го произвежда пак. Значи, че част от произведеното се губи в последствие. ПАВЕЦ се ползва при пиково потребление, за да се закърпи положението, а не да си правим ток постоянно! Никой журналист обаче не прочете два реда, за да реагира на този човек, който лъже българите при всяко интервю, вероятно, за да не жалим толкова за Мариците. 


Предоставям малко информация за колеги.

Моля, бъдете професионалисти, а не участвайте само за споринга в собствените си предавания!

За разлика от класическата ВЕЦ, при която водата, намираща се във водоем, минавайки през турбината и произвеждайки електроенергия – продължава пътя си, при ПАВЕЦ са налице два водоема с разлика във височината, на която са разположени. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия, по класическия за ВЕЦ начин водата от горния водоем минава през турбините и ги задвижва, произвеждайки електроенергия. 
Разликата е, че тя остава събрана в по-ниския водоем. 
В часовете, когато енергийната система е ненатоварена (например нощем или в други часове със слаба консумация) използвайки евтината електроенергия от ненатоварен режим на системата, специални помпи връщат водата обратно в горния водоем. 
Това дава възможност същата вода да бъде използвана отново през следващ момент, когато е необходимо производства – в натоварени часове.

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания