Актуално

На фокус

Ивайло Динев: ГЕРБ е много трудно да управлява отново

 Ивайло Динев: ГЕРБ е много трудно да управлява отново

13.05.2021

Втори фронт

728


ГЕРБ е много трудно да управлява отново. След тези избори и разразилите се корупционни скандали, тази подкрепа намалява. Това каза по БТВ политологът Ивайло Динев.
Тези нови три формации на протеста, най-вероятно ще имат нужда от четвърти политически играч, който да ги подкрепи. Единствената въпросителна е ДПС. Националистите идва ли ще вземат голям вот.  Ние преминаваме към друга политическа система – с много парти и и фрагментации. Нормално изглежда следващото правителство да е анти ГЕРБ. България е страна, в която често се протестира и ролята на протеста беше структурна. Навлязохме в една траектория, чиито резултати ще видим дълги години напред.

Протестите успяха да променят политическия терен. Чрез тях се промени общественото доверие към традиционните партии и се покачи доверието към нови политически формации. Протестите рамкираха общественото недоволство срещу корупцията. Освен това политизира огромна част от социални групи, които не бяха политически ангажирани като младите хора. Протестът зароди този разлом, при който основните политически партии се разграничават кой е бил на протеста и кой не. Този протест намери политическо представителство. Преди време бях скептичен, че това ще се случи.

   Източник: frognews

Свързани статии