Актуално

На фокус

Иван Брегов: 2020-а бе нулева година за преустройството на правосъдието

Иван Брегов: 2020-а бе нулева година за преустройството на правосъдието

30.12.2020

БНР

537


Първата година от мандата на главния прокурор е абсолютно катастрофална за българското общество.

Имаме нулева година като напредък в областта на преустройството на българското правосъдие. От друга страна обаче, излизайки от този застой, има сериозно обществено пробуждане по темата. Тази позиция изрази пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.
За първи път в новата ни история хората излязоха по площадите, водени не от социални искания, а от искания за повече справедливост в обществото, подчерта той.

Нито една политическа партия вече не може да подмине въпроса за съдебната реформа, отбеляза Брегов в предаването „Преди всички“.

„БСП 2015 година неглижираха този въпрос, сега от техните редици се чуват прореформаторски настроени гласове. Дори тези трудно възприемани тези сега са на дневен ред. Това показва, че общественото недоволство е довело до определен резултат.“

България остана без актуализирана стратегия за съдебна реформа, коментира Иван Брегов.

„В края на тази година действащата от 2014 г. изчете. ГЕРБ мотаха толкова дълго топката с всевъзможни псевдореформи, стига само и само да не се приеме стратегия за съдебна реформа. Това вкарва държавата в една безпътица поне в следващите три месеца, а може би в цялата следваща година, докато се състaви ново правителство.“

Върховната и Специализираната прокуратура бяха сведени до това да придобият облика „все едно че ги управлява селски полицай, изцяло вгледан уж в проблемите с битовата престъпност, подминавайки обаче големите въпроси за сериозния политически грабеж, който се извършва“, смята Иван Брегов. По думите му е крайно време от редиците на прокуратурата да се чуят гласове, които да се противопоставят на „това опростачване“.

Брегов определи първата година от мандата на главния прокурор като абсолютно катастрофална за българското общество.

Свързани статии