Актуално

На фокус

Иван Бакалов с книга за Тодор Живков, в която излага различни гледни точки

Иван Бакалов с книга за Тодор Живков, в която излага различни гледни точки

23.10.2021

Иван Бакалов, фейсбук

1422


За Тодор Живков оценките са:

1. Най-големият български държавник, при когото България е стигнала върха си.

2. Необразован селянин, превърнал се в диктатор с непоклатима власт, благодарение на слагачеството пред съветските лидери.

При тия противоположни мнения е трудно да кажеш нещо по въпроса.

Въпреки това съм се опитал. Повече наблягам на факти и разкази на живи свидетели и участници във властта, а всеки сам да си прави изводите. Разказал съм и как съм се срещал с някои хора от книгата, което е не по-малко интересно от техните разкази.

Кубадински, Добри Джуров, Йордан Йотов, превратаджията ген. Анев, имах разговор и с Петър Младенов и др.

Стоян Михайлов разказва за недоразуменията във висшия ешелон на властта. Или как актьорът Георги Калоянчев след три мандата партиен секретар в Сатиричния театър, не искал да го сменят. Как Живков написал гневно и грубо писмо на режисьора Христо Христов по повод филма "Една жена на 33" и го свалили като председател на Съюза на филмовите дейци. Как лично Живков насадил Ванча Дойчева за шеф на Съюза на артистите и т. н.

И как България имаше успехи в онези години не благодарение на, а въпреки Живков.

И великият държавник Тодор Живков има внук Тодор Живков, който е професионален играч на покер в Америка, нискорейтингов в американските класации. И друг внук Тодор, познат като гуляйджия и циник, участник в Биг Брадър. И две внучки и една правнучка, които се занимават безуспешно с мода, две от тях завършили скъпия институт по мода и дизайн "Марангони" в Лондон. И т. н.

Събрани факти и истории като мозайка, всеки сам да си я подреди както му харесва.

Свързани статии