Актуално

На фокус

Ива Митева за мажоритарните избори: Това не става за една нощ

Ива Митева за мажоритарните избори: Това не става за една нощ

21.04.2021

Втори фронт

4434


ГЕРБ ни предизвикват с предложението си за мажоритарна избирателна система, защото ние сме поели такъв ангажимент, заяви председателят на парламента и депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева, предава БГНЕС.

Митева коментира законопроекта на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система – едно от шестте предложения за промени в Изборния кодекс, които днес обсъжда Правна комисия на първо четене. Според нея предложението на най-голямата парламентарна група е „механично преписване на текстове“, с което от ГЕРБ демонстрират непознаване на същността на мажоритарния вот.

По същество предложението включва създаване на 234 едномандатни района в страната и 6 извън нея, като районите и номерацията им да се определят от президента.

„Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ“, разкритикува го Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане.

От думите ѝ стана ясно, че „Има такъв народ“ не са отказали от въвеждането на мажоритарния вот, но предвиждат това да стане до следващите редовни парламентарни избори, което ще позволи текстовете да бъдат детайлно прецизирани.

   Източник: БНР

Свързани статии