Актуално

На фокус

Ива Митева уточни: Няма да има гласуване на проектокабинета

Ива Митева уточни: Няма да има гласуване на проектокабинета

10.08.2021

Втори фронт

606


Въобще няма да има обсъждане и гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ" в пленарната зала, заяви пред БГНЕС председателят на парламента и депутат от партията Ива Митева.

"Пламен Николов подаде заявление, че си оттегля съгласието да бъде издигнат за кандидат-премиер и да участва в процедурата по избора. Написал е такова заявление до мен като председател на парламента в 16.00 часа днес, включително и до президента на републиката, тъй като има указ", обясни Митева възникналия конституционен казус и допълни:

"За да може да продължи процедурата, да се върти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента".
Според нея оттеглянето на Пламен Николова като кандидат за премиер "отваря пътя" на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат.

"Като нямаме премиер и той се е оттеглил, не може да бъде заменен, на практика отпада необходимостта това да бъде обсъждано в парламента, няма кого да гласуваме", коментира още председателят на 46-ото НС.

Решението на Николов идва след изявлението на лидера на партията Слави Трифонов, провокирано от отказа на останалите протестни партии да подкрепят проектокабинета на ИТН.

"Когато вие не искате да сте кандидат-премиер, никой не може да ви избере насила", обясни още Митева.

   Източник: dnes.bg

 

Свързани статии