Актуално

На фокус

ИТН представи общите приоритети с потенциалните си съюзници

ИТН представи общите приоритети с потенциалните си съюзници

04.08.2021

Втори фронт

561


От "Има такъв народ" (ИТН) обявиха програмните приоритети, по които е постигнато съгласие с формациите, с които водиха експертни разговори за целите на бъдещото управление. Такива бяха проведени с "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и БСП. Засега двете т. нар. протестни партии увъртат и не казват открито дали ще застанат зад проектокабинета на ИТН, който ще изпълнява тези приоритети. Левицата пък се събра на пленум, за да реши какво да й е поведението в зала. В същото време кандидатът за премиер на формацията на Трифонов - Пламен Николов, обяви, че мандатът ще бъде върнат изпълнен на президента Радев. Дори допусна, че може и да е преди петък, когато е крайният срок.

СХОДСТВО

"В редица сектори постигнахме пълно разбирателство и сериозно сходство. Имаме пълно покриване както в поставените цели, така и в начина на тяхното реализиране", изтъкна депутатът от партията Филип Станев рано сутринта от трибуната в НС. Той посочи, че тези приоритети могат да се приемат за основа на работата на парламентарната група на ИТН, както и на предложения от нея състав на правителство. "ИТН е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните 12 години. В случай че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на МС", апелира Станев.

А ето и приоритетите по сектори:

- правосъдие – премахване на специализираните съдилища и прокуратури; въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор; реална съдебна реформа чрез структурни промени във Висшия съдебен съвет (ВСС); реформа в прокуратурата и др.

- икономика – промяна на Търговския закон с цел правно обезпечаване на различните етапи във финансирането на стартиращи компании; данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия, отговарящи на определени условия; изграждане на икономика на данните и отворените финанси; постигане на регионална децентрализация; създаване на регионални икономически зони; подкрепа на предприемачеството и изграждане на експортно-ориентирана икономика; стремеж към намаляване на бюджетния дефицит като към края на мандата стремежът е той да бъде балансиран; въвеждане на програмно бюджетиране и по-добра отчетност на публичните средства; освобождаване от корпоративен данък при реинвестиране на печалбата на предприятията в производствени активи; увеличаване на прага на задължителната регистрация по ДДС на 165 000 лв.; реорганизация на Комисията за финансов надзор (КФН); изсветляване на дейността на Българската банка за развитие (ББР) и др.

- здравеопазване – приемане на нов закон за лечебните заведения и закон за здравното осигуряване; създаване на електронно здравеопазване; премахване на клиничните пътеки и замяната им с диагностично-свързани групи; създаване на ефективно работеща доболнична помощ; промени в работата на НЗОК; спешна помощ с включено авиационно звено; спешни мерки за преодоляване на четвърта ковид вълна и др.

- социална политика – въвеждане на необлагаем данъчен минимум за всички трудещи се и данъчни облекчения за деца; подпомагане на млади семейства до трето дете на работещи и осигурени родители, и студенти родители; преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот и социална подкрепа към възрастните граждани; ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд; поетапно увеличение на процента на осигуровки към втория стълб; подкрепа за хората с увреждания и др.

- образование – запазване и доразвиване на експертния потениал в научните институции; учредяване на стипендии за студенти от малцинствата; строеж на детски градини, където е необходимо; намаляване на броя на висшите учебни заведения и др.

- земеделие – създаване на условия за развитие на семейно земеделие; реформиране на поземлените отношения с цел забавяне на концентрацията на производствен ресурс; преструктуриране на държавните горски предприятия.

БЕЗ РЕШЕНИЕ

Междувременно ДБ и ИБГНИ се срещнаха по обяд в парламента, за да обсъдят и декларацията на ИТН, както и поисканата подкрепа от тях. До някакво конкретно решение обаче не се е стигнало. Христо Иванов и Мая Манолова лаконично определиха ситуацията като "много сложна". "Обсъждаме ситуацията, тя  е много сложна, естествено е да я обсъждаме, не сме се разбирали за нищо", каза Иванов. Същото повтори и Манолова.

   Източник: СЕГА

Свързани статии