Актуално

На фокус

ИТН потвърди отказа си да подкрепи правителство на БСП

ИТН потвърди отказа си да подкрепи правителство на БСП

01.09.2021

Втори фронт

474


На провелата се днес среща между БСП и "Има такъв народ" (ИТН) за евентуално правителство с мандата на левицата партията на Слави Трифонов потвърди позицията си, че няма да го подкрепи.

По-рано същото заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов в изказване от парламентарната трибуна. "На срещата ще потвърдим, че няма да подкрепим вашия мандат. Не че не го знаете, но ще дойдем в знак на приличие да ви го съобщим", обърна се Йорданов тогава към социалистите.

Това окончателно обрича проучвателния мандат на неуспех. На 31 август трябваше да се състои консултация между левицата и "Демократична България", но от дясната коалиция отказаха да участват в разговора с аргумента, че предварително заявеният отказ на ИТН го прави безпредметен. Същото беше мнението и на политиците от ИБГНИ.

В четвъртък, 2 септември, Националният съвет на БСП ще се събере на заседание, за да вземе окончателно решение какво да каже на държавния глава. Всъщност единственият им вариант е да признаят неуспеха на мандата.

Последни обяснения

На срещата със социалистите Тошко Йорданов заяви: "Ние няма какво ново да кажем. Още в първите дни на този парламент ние заявихме, че ИТН поема отговорността да предложи кабинет и, ако не бъде подкрепена от т.нар. партии на протеста, няма да подкрепяме следващи мандати и според нас ще се отиде на предсрочни избори. Нищо от тогава до сега не се е променило." И призова левицата "да оставите този парламент да поживее една седмица отгоре, за да може някои неща, свързани с прокуратурата, да направим".

Соцлидерът Корнелия Нинова не се ангажира с обещания, но обяви за имитация всякакви набързо направени промени. "Добре, това са важни неща. Колеги, това представлява кърпене. По-разумното беше да съставим трайно и дългосрочно мнозинство, което да започне промяна", изтъкна тя.

Йорданов контрира, че по-сериозната работа не се е случила, защото останалите политически сили са отказали подкрепа на кабинета на ИТН. И заключи: "В следващия парламент, ако има повече разум, ще направим и голямата промяна."

   Източник: "СЕГА"

Свързани статии