Актуално

На фокус

ИТН напусна залата, ГЕРБ бойкотира не-гласуването на кабинета

ИТН напусна залата, ГЕРБ бойкотира не-гласуването на кабинета

12.08.2021

Втори фронт

6123


Нов конституционен казус възникна тази сутрин в народното събрание, след като парламентарните сили дотук не успяват да постигнат съгласие как да формулират гласуването на невнесения проектокабинет на "Има такъв народ".

Депутатите да гласуват решение, че "Мандатът за съставяне на правителство приключва неуспешно", предложи адв. Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Според него и парламентарната му група с този ход народните представители могат да завършат парламентарната процедура по не-избиране на правителство от "Има такъв народ", като се позоват на член 84,6 от Конституцията (вижте пълния текст на проекторешението). Проекторешението е подписано и от ДБ и БСП.

Преди да се стигне до гласуването на това предложение, депутатите от "Има такъв народ" напуснаха залата след остро изявление на сценариста Ивайло Вълчев, който говори за политическото разочарование. Какъв е проблемът, имате ¾ от парламента, каза Вълчев. "Ние не сме проблем, а решение на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори", добави той.

Решението за "приключилия неуспешно мандат" идва, след като "Има такъв народ" се отказа да внася проектокабинета си. За да стане това, кандидатът за премиер Пламен Николов се оттегли преди да е гласуван проектосъставът. Днес обаче НС трябва да приключи процедурата с несъстоялия се първи мандат, за да се премине към издаване на президентски указ за съставяне на кабинет на втората политическа сила - ГЕРБ-СДС.

Татяна Дончева (ИБГНИ) разкритикува остро партията на Слави Трифонов за това, че бяга от конституционната процедура. Тя нападна словесно и председателя на парламента Ива Митева, че се държи като "болонка на някой сценарист", защото била автор на решението как ИТН да излезе от конституционния тупик.

Преди гласуването Росен Желязков от ГЕРБ предложи корекция в текста на предложената от Хаджигенов декларация. Според него депутатите трябва да гласуват, че не избира Пламен Николов за министър-председател. По думите му това е решение на НС, а не констатация на волята на кандидата.

Председателстващият заседанието Кристиян Вигенин не се съгласи на тази корекция с мотива, че тя е съществена, ГЕРБ реши също да не гласува в залата. При липса на кворум председателят разпусна депутатите за почивка, в която групите да помислят как да действат.

В кулоарите ГЕРБ заявиха, че не правят бойкот, а искат да стане ясно, че мандатът не е изпълнен и решението трябва да не е противоконституционно.

   Източник: offnews

Свързани статии