Актуално

На фокус

ИТН: Министрите ще бъдат оповестени публично едва в парламента

ИТН: Министрите ще бъдат оповестени публично едва в парламента

31.07.2021

Втори фронт

1538


Кандидатите за министри в кабинета на "Има такъв народ" ще бъдат оповестени публично едва след като завърши конституционната процедура - мандатът бъде обявен за успешен пред президента и правителството бъде внесено за одобрение в парламента. Това заяви зам. председателят на ИТН Филип Станев по БНТ. Той не уточни дали с проектосъстава ще бъдат предварително запознати поне партньорите, от които се очаква подкрепа - "Изправи се.бг. Ние идваме", Демократична България и БСП. И трите партии настояват да знаят личностите, които ще осъществяват политиките, по които има съгласие. Очаква се следващата седмица номинираният за премиер Пламен Николов да обсъди с тях приоритетите на правителството си.

Станев обаче натърти, че в тяхното правителство няма да има министри от БСП, ИБНИ или ДБ. Но щели да влязат някои от номинираните за министри в първото предложено правителство начело с Николай Василев. Той отказа да коментира имена.

Станев бе категоричен, че Петър Илиев изобщо не е обсъждан за премиерския пост. Пламен Николов е бил фаворитът веднага след оттеглянето на Николай Василев. "Петър Илиев не е бил обсъждан нито с Николай Хаджигенов, нито с някой друг", каза той. Вчера Хаджигенов заяви, че Илиев е бил коментиран по време на среща между ИТН и ИБНИ и след като те са казали, че няма да го подкрепят, е бил оттеглен.

"Николов има качества – изключително образован е, ако стане премиер и получи доверието на парламента, в ЕС няма да берем срам – на въпроса „Имате ли си кафе“, няма да отговори „Не, имам си торта сахер“. Той е комуникативен и много разбран диалогичен човек, не слуша само себе си. Той е мениджър на фирма за плувни аксесоари, преди това е бил в автомобилна фирма, така че идва от реалния бизнес. Има разлика между това да е чиновник, който раздава обществени пари, и между предприемач, който инвестира свои лични пари", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Нова телевизия.

"Какво значи политически опит? В политиката трябва да влязат хора, които разбират от сферата си, а премиерът трябва да координира дейността им – така че откъде се трупа този опит? На бившия премиер Борисов задавали ли сте му въпроса какъв опит има - като пожарникар и бивш СИК-аджия, че управлява държавата 12 г.? Ако сравним качествата на Бойко Борисов с качествата на Пламен, извинявайте, все едно да сравняваме "Реал Мадрид" и Скритата сила - Мъдрево", добави Йорданов.

На въпрос защо от ИТН не са съобщили по-рано за Пламен Николов поне на ДБ и "Изправи се", Йорданов посочи, че му е много е забвано да наблюдава как те преобръщат позициите си. "Когато обявихме първия проект на кабинет, казаха: "Защо го обявихте предварително, трябва да се говори за политика. Окей, започнахме да говорим за политики, в тези разговори имаше уверения, че те няма да предлагат хора и нямат претенции за състава. Обяснихме, че щом кабинетът ще е на малцинството, наша отговорност е да предложим хората, които ще изпълняват действията по сектори. Сега се връщат в точка едно и питат: "Ама защо не ни казахте кой ще е премиерът? Това е наша отговорност. Ние трябва да получим одобрение от политическа партия ли какъв екип да предложим за вършене на работа. Важно е какво се върши", заяви Тошко Йорданов.

Не е ясно как ще бъдат преодоляни различията по отношение на подписването на коалиционно споразумение. ИБНИ, ДБ и БСП настояват поетите ангажименти да бъдат включени в общо споразумение. ИТН е категорично против.

Станев каза, че ако техният опит за създаване на правителство се провали, те няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ или ДПС. Той обаче отказа да каже как партия ще действа, ако третият мандат бъде връчен на БСП, ДБ или ИБНИ,  защото било твърде рано.

Тошко Йорданов коментира и основното искане на ДБ - да има гаранции, че ДПС няма да влияе върху правителството на ИТН. „Христо Иванов е бил министър във второто правителство на Бойко Борисов. Как може този човек, който стана министър на Борисов, нарича го шефе, но преди това го нарече мутра във Facebook, да си позволява да пита защо някой друг е бил коалиционен партньор в друго правителство. Ако аршинът е еднакъв, ако обича, друг да зададе този въпрос. Къде при нас има ДПС? Поканихме на опознавателна политическа среща да си представим политиката всички, освен ГЕРБ. Те са с отвратителен знак и ДПС са с отвратителен знак, защото им бяха партньори. С ДПС ние експертни срещи не сме водили, няма и да водим разговори с тях. Това е очевадно”, каза той.

  Изтоник: СЕГА

Свързани статии