Актуално

На фокус

ИТН кани на преговори за кабинета и ДПС

ИТН кани на преговори за кабинета и ДПС

22.07.2021

Втори фронт

1878


Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" изпрати покани за преговори за новия кабинет и за управленските приоритети до всички парламентарно представени партии без ГЕРБ. Разговорите ще се водят идните три дни до неделя и ще са поотделно с всяка формация в сградата на Народното събрание. Към момента не е ясно дали ще бъдат допускани и журналисти, но лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че всичко ще е "прозрачно" и ще се случва пред медиите. Консултациите с БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще са в събота.

Всъщност към партиите, с които ИТН ще преговаря, днес бе прибавено и ДПС, стана ясно от думите на депутатите Филип Станев и Станислав Балабанов пред Нова тв. Станев обясни, че това не е изненадващо, защото не става дума за управленски коалиции. "Няма да правим управленски коалиции", заяви той. Въпросът за включването на ДПС бе засегнат и от Балабанов: „Ще бъдем достатъчно демократични в действията си. Това е смисълът на нашата работа тук. За това ще изпратим покани до всички, може и да не приемат“. А Станев обобщи: „Чистата математика от конфигурацията на партиите на протеста сочи, че броят депутати е недостатъчен, нямат 121. В крайна сметка, в името на желанието на гражданите за стабилност, се налага да се проведат тези консултации, тъй като този кабинет няма как да се състои“.

Депутатите разказаха още, че на срещите ще бъдат представени само приоритетите, които ИТН смята за важни за бъдещото правителство. Имена на министри и кандидат за премиер няма да се предлагат, защото "знаете в миналото как се проваляха преговори заради имена. Няма да допуснем тази грешка. Името на премиера ще се узнае, когато президентът Радев връчи мандата за съставяне на правителство", каза Станев.

 

ДПС - винаги готови!

"ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог по всички теми, включително и за съдебната реформа", заяви Йордан Цонев. Изказването той направи в парламента по повод дискусия, провокирана от Христо Иванов за съдбата на Иван Гешев и събитията, което текат успоредно във ВСС.

 

Манолова: Няма да участваме в управление с ГЕРБ и ДПС!

"Ние имаме ясна позиция - няма да участваме и подкрепяме управление с участието на ГЕРБ и ДПС. Такъв въпрос за нас не стои", заяви съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова. Тя съобщи още, че разговорите с ИТН нейната формация ще настояват приоритетите й да намерят мястото в работата на кабинета. „Не желаем да участваме в парцелиране на властта“, декларира Манолова.

 

Нинова: Разговорите са задължителни

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите са готови на диалог и смятат, че разговорите между парламентарните групи са нужни, дори задължителни, "за да намерят най-верния път и да не се остави страната без управление твърде дълго време".  

БСП ще участват в разговорите и всичко, което ще се случи, ще бъде публично и ще бъде отнесено към Националния съвет на партията, който ще вземе в неделя окончателното решение каква да е позицията на левицата. "От Националния съвет ще получим мандат как да продължи оттук нататък", обясни Нинова пред журналисти в кулоарите на НС. Тя очаква ИТН да предложи сътрудничество и приоритети.  

 

"Демократична България" търси приоритети

"Има много приоритети, по които вижданията на "Демократична България" (ДБ) съвпадат с тези на ИТН", обяви пред БНТ Надежда Йорданова, зам.-председател на парламентарната група на коалицията. "Периодът след изборите започна необичайно за политическите традиции на България. Това го приемам като търсене на възможен изход от нелека ситуация", добави тя. По думите й, голямото предизвикателство е да се постигне съгласие между партиите за провеждане на политики чрез закони. Според Мартин Димитров пък за дълбоки реформи е нужно писмено съгласие. Изказванията и на двамата бяха направени преди да стане ясно, че ДПС са поканени на масата за преговори.

 

При президента

Президентът ще проведе консултации с представители на парламентарните групи преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Това съобщиха от администрацията на Румен Радев. Разговорите ще се проведат в петък. Първи в президентството са поканени ИТН, час след тях трябва да влязат ГЕРБ-СДС. После - БСП, ДБ, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

    Източник: СЕГА

Свързани статии