Актуално

На фокус

ИТН излезе с декларация срещу "тиранията" с ваксините

ИТН излезе с декларация срещу

27.08.2021

Втори фронт

3781


"Има такъв народ" излезе с декларация в Народното събрание, в която се изказа срещу разделението на хората на ваксинирани и неваксинирани, както и срещу мерките за стимулиране на процеса на ваксиниране.

От трибуната я изчете вирусологът доц. Андрей Чорбанов, който призова здравния министър Стойчо Кацаров да отмени заповедта си от миналата седмица. С нея Кацаров даде възможност обществените обекти да могат да работят без ограничения, ако служителите и клиентите имат зелени COVID-сертификати. Това включва три възможности - завършен курс на ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен PCR-тест, направен в последните 72 часа.

"Г-н министър, отменете заповедта, даваща основание на редица ръководители да правят интерпретации по темата за противоепидемични мерки", апелира Чорбанов.

Преди седмица служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, с която от 20 август разпореди нови противоепидемични мерки. Част от тях всъщност са облекчения, чиято цел е да насърчат персонала на обществени обекти да се ваксинира или поне да ходи на работа срещу отрицателни тестове. Облекчения най-сетне са предвидени и за посетители на обществени обекти и мероприятия, които са ваксинирани или имат отрицателен тест, или пък доказателство за преболедуване на COVID-19. Засега очакваното затягане все още липсва в новите разпореждания.

Декларацията излиза и на фона на непрекъснато увеличаващия се брой инфектирани с коронавирус в България, както и на увеличаването на хоспитализираните. А също така и на фона на данните, изнесени вчера от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че 93.8% от всички новозаразени през седмицата 17-23 август са неваксинирани.

Ето и цялата декларация на "Има такъв народ", изчетена от от доц. Чорбанов:

"През последните седмици се наблюдава ръст на позитивните с коронавирус в България, което повдига много въпроси по отношение на мерките, необходими за адекватното посрещане на настъпващата здравна и икономическа криза. Докато се отделят средства за лекарства, подготовка на болници и медицинските екипи са резонна посока за сериозни усилия, то някои решенияна здравните власти будят тревога.

Последната заповед на министър Кацаров, която съдържа поощрителни насоки даде възможност на много ведомствени и административни ръководители да предприемат лични мерки, базирани на заповедта на министъра. Става дума както за организирането на държавни структури, но и на държавни организации.

Изключително притеснителна е заповедтта на ректора на Медицинския университет в Пловдив, оказваща дискриминационни условия по отношение на студенти със здравен сертификат за коронавирус, спрямо такива без такъв. Това ще доведе до изключително лошу условия за провеждане на учебния процес за втората група в сравнение с техните колеги, осигурили си под някаква форма нужния документ.

Това ще се отрази пагубно на уменията и познанията на бъдещите лекари, фармацевти и стоматолози. Нещо повече, чуват се идеи от подобен характер и други университети да поставят под унизителни условия студенти, приети при равноправни условия и плащащи същите такси.

Непрекъснато получаваме сигнали и протести от студенти, оказващи се в дискриминираната група. Не по-малко притеснителни са информациите, касаещи препоръките на здравните власти за мерките в училищата. Обявени бяха и няколко открити писма от учителски колективи и родители, които протестираха срещу носенето на маски от малките деца, както и срещу открит и директен натиск за силово ваксиниране на хора прекарали заболяването.

Обръщам се към здравния министър с откровена молба. Г-н министър, моля отменете заповедта, даваща основание на редица ръководители да правят интерпретации на противоепидемичните мерки. И ще завърша със сентенция разпространявана през последните дни.

Когато се касае за ограничаването на движение на болни хора, потенциални разпространители на заболяването, това се нарича карантина. Когато бъдат ограничавани правата на здрави, активни хора, без никакви показания, но с подозрителната презумпцуия за евентуално заразоносителство, това се нарича тирания."

  Източник: “СЕГА”

Свързани статии