Актуално

На фокус

ИТН искат медиите да са с до 5% държавно финансиране, а главните редактори да носят съдебна отговорност

ИТН искат медиите да са с до 5% държавно финансиране, а главните редактори да носят съдебна отговорност

02.09.2021

Втори фронт

2215


"Има такъв народ" внасят проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, по силата на който се обявяват собствениците на медиите.

Тошко Йорданов разясни, че предложените промени са две:

"Едната е да се извежда се в каре главният редактор в отделно каре и като отговорност. Обяснява се, че като в печатно издание се пусне информация, която е от неизвестен автор или с псевдоним, който редакцията не може да установи, отговорността носи главният редактор."

По думите му така главният редактор, който отговаря за редакционна политика, ще е в правото си да пусне невярна информация или да понесе отговорност за написаното.

"Другата важна поправка е медийните издания да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер по-голям от 5% от годишния им оборот", каза Йорданов. Обосновката е, че твърде много медии, по думите му, съществуват само благодарение на бюджети от държавата - например от общините.

Според него огромна част от бюджета на частните национални телевизии се формира по линия оперативни програми, правейки ги зависими от властта.

"Затова дълги години наблюдавахме как двете големи частни медии правеха доста творчески новини по отношение на управлението на Бойко Борисов, защото заплатите им зависят от това", заяви Тошко Йорданов.

“Добра идея е да се мисли по този въпрос много сериозно. Не е работа само на една партия, има и европейско законодателство. Нека да се провери първо, какви ще са наказанията. Второ, това пречи ли на "белите" сайтове. В този парламент няма да има време”, Така депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по култура и медии Тома Биков коментира идеите на ИТН. Той уточни, че не е запознат в детайли с внесените промени и трябва да се прецени, дали има риск за свободата на медиите. Винаги има риск в тези закони, които целят да спрат по някакъв начин фалшивите новини, този риск съществува - да навреди на "белите" медии, каза Биков. И напомни, че е имал в предишния парламент предложение в тази посока, но не трябвало да е в закон, свързан с медиите, защото тези сайтове не са медии. Те са сайтове за фалшиви новини и трябва да се третират през други закони, каза Биков. Той добави, че е обмисляно “как да го вмъкнем през закона за киберсигурност, защото те са заплаха за националната сигурност и никой не ги третира като медии”. Според депутата от ГЕРБ обаче другото предложение на ИТН за законови промени - за ограничаване на държавното финансиране за медиите, ще бъде тежък удар срещу тях в кризата, особено за регионалните и печатните медии.

  Изтоник: offnews

Свързани статии