Актуално

На фокус

Италия спечели "Евровизия 2021"

Италия спечели

23.05.2021

Втори Фронт

1592


Италия е големият победител на песенния конкурс „Евровизия“ 2021 в Ротердам. Това стана с рок песента Zitti е вuoni на групата Манескин. Това е нов успех за италианската рокбанда след победата им на „Санремо“. Песента на италиански на "Манескин" (в превод "Млъкни и пази тишина") е с послание за различните.

На второ и трето място се класираха песните на Франция и Швейцария.

Българската участничка Виктория финишира на 11 позиция, след като дълго остана в челната шестица, но вота на зрителите се оказа недостатъчен, за да я класира по-напред. 

За Италия е трети златен европейски подиум след победите на Джилиола Чинкуети през 1964 г. и на Тото Кутуньо  през 1990 г. на песенния фестивал „Евровизия”.

Победата на „Манескин“ се дължи преди всичко на вота на европейските телевизионни зрители – или 318 точки към останалите от специалното жури, за да съберат общо 524 точки, с което застанаха пред конкурентите от Франция и Швейцария, останали съответно втори и трети. Изпълнението на римските рокаджии на сцената в Ротердам бе увличащо, слушаемо, хубаво, запомнящо се, с аранжимент различен от този на „Санремо” и заслужено спечелиха „Евровизия 2021“.

Коментаторите на първи канал на обществената телевизия РАИ – музикалният експерт  Кристиано Малджолио и актьора Габриеле Корси коментираха със завладяващо вълнение целия конкурсен концерт и когато бе провъзгласена победата на „Манескин” заповтаряха без прекъсване  „какъв успех, какъв успех”! Понеже се обзаложиха, че, ако Италия победи, ще се съблекат пред камерата, те го направиха , като единият от тях бе по бельо с италианското знаме. С „Манескин”, всички медии на Апенините изпаднаха във възторг!   

Източник: БНР

Свързани статии