Актуално

На фокус

Италианският Робинзо Крузо живее 32 години сам на остров

Италианският Робинзо Крузо живее 32 години сам на остров

27.04.2021

Втори фронт

866


Историята на един италианец трогна стотици хиляди в родината му и по света. Наричан Робинзон Крузо, 82-годишният мъж живее сам на малък остров от архипелага Ла Мадалена от десетилетия. Но сега е принуден от властите да го напусне. Петиция в негова защита беше подкрепена от 70 000 души.

Това е пазителят на остров Будели. От 32 години Мауро Моранди обитава сам това късче от рая - с неговия великолепен плаж с розов пясък. Това е домът му, близо до морето, близо до звездите, далеч от света.

Историята му е като Робинзон Крузо. Преди повече от три десетилетия учителят по физическо от Модена решава да промени живота си, уморен от консуматорството и политиката.

Потегля на плаване към Френска Полинезия, но катамаранът му се поврежда, акустира на Будели и сърцето му е пленено. Остава там до днес.

Познава всяка скала, растение, животински вид на острова. Вярва, че човек трябва да уважава и пази природата. Живее в бомбоубежище, останало от Втората световна война. През годините получава множество предупреждения да напусне. Властите го гонят оттук, за да премахнат азбеста от съоръжението. Планът им е да превърнат острова в обсерватория за околната среда.
Сега Моранди сам е решил да се премести.

"От 21 години се боря с тези, които искат да се махна. Уморих се от това, затова си тръгвам. Дано пазят Будели, както аз го пазех", казва Мауро Моранди.

Ще живее в малък апартамент на съседния остров Мадалена. Пред британския вестник "Гардиан" отшелникът казва: "Животът ми няма да се промени много. Все така ще гледам морето." И ще чака деня, в който може да се завърне в своя рай.

  Изтчоник: БНТ

Свързани статии