Актуално

На фокус

Инж. Димитър Куманов: Ще ни удари някое земетресение. Въртят се около нас. Не сме подготвени

Инж. Димитър Куманов: Ще ни удари някое земетресение. Въртят се около нас. Не сме подготвени

31.12.2020

БНР

686


България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не е подготвена. Ще ни удари някой трус, въртят се около нас. Нямаме предварително подготвени екипи, които сега да заминат на помощ в Хърватия. В България трябваше да има екипи от подготвени и оборудвани доброволци, които да бъдат изпращани. В Албания брахме страшен срам.
Това заяви пред Българското национално радио  инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране.

Именно с обявления на Камарата се сформират такива екипи, обясни още Куманов.

“В Албания бяхме като бедните роднини Защото там не можеш да отидеш с костюм и връзка. Преимущество на нашите специалисти беше по-големият опит”, посочи още инженерът.

“Във всички съседни държави има сеизмични центрове със специално оборудвани платформи за симулации. Към момента у нас той е само на хартия”, обясни Куманов и допълни, че около 25 милиона ще бъдат необходими за обезпечаването на такъв център в България.

Правила, инструкции, процедури за реакция при земетресения - още от земетресението в Перник камарата настоява за това, но то не се случва, категоричен беше инженерът.

Свързани статии