Актуално

На фокус

Инж. Димитър Куманов: Малките язовирчета са екологична бомба със закъснител

Инж. Димитър Куманов: Малките язовирчета са екологична бомба със закъснител

15.06.2021

Втори фронт

780


Заради ерозията и сечта на гори, голяма част от тези хиляди малки язовирчета са пълни с тиня, Те представляват екологична бомба със закъснител. Това каза по БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.
Експертиза все още имаме, фирми също има много, но достъп до подобни задачи и обекти – ремонтиране на язовири, имат само определени фирми, посочи Димитър Куманов. По думите му „философията, с която се отнасяме към тези язовири, е ужасяваща“.

Малките язовири са вид миграционни бариери и с тинята, която ги задръства, създават страшни проблеми, водата се разваля, каза още експертът.

По света махат стари язовири, които са функциониращи, „а не такива, които са полуразпаднали, да ги спасяваме“, подчерта инж. Куманов.

„Защото след още 10 години или 15 ще трябва да влагаме същите пари отново, а през това време този язовир ще се е напълнил догоре с тиня. Това е безумен разход.“

Димитър Куманов уточни, че онези малки язовири, които могат да бъдат използвани за напояване, трябва да бъдат ремонтирани. „Но не всичките накуп.“ В големите язовири трябва да се влагат много пари, категоричен е инж. Куманов.

    Изочник: frognews

Свързани статии