Актуално

На фокус

”Информационно обслужване” призна за несъответствие в част от данните за ваксинираните

”Информационно обслужване” призна за несъответствие в част от данните за ваксинираните

28.07.2021

Втори фронт

402


Установено е несъответствие между резултатите на ваксинираните лица по административни области и общия брой на ваксинирани лица със завършен ваксинационен цикъл. Това заявиха от ”Информационно обслужване” във връзка с публикации в медиите за неправилно отчитане на поставените дози за ваксинация срещу COVID-19.

Като причина се изтъква това, че еднодозовите ваксини „COVID-19 Vaccine Janssen“ не са отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой ваксинирани лица, а само при резултатите по административни области.

От "Информационно обслужване" уточняват, че е важно да се отбележи, че всички данни се изчисляват на дневна база спрямо регистрираните имунизации във ваксинационните центрове на различните области. Въведените данни за имунизациите по административни области в Единния информационен портал отразяват коректно поставените дози ваксини срещу COVID-19 във всяка една конкретна област.

Ето какво се казва още в прессъобщението им:

"Подчертаваме, че допуснатата неточност е единствено при изчислението на общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите ваксини и тези, които са избрали еднодозова ваксина. Данните по административни области са въведени коректно и отразяват действителния брой на поставените дози.

При установяване на разминаването между общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл и поставените дози по административни области, несъответствието беше коригирано. „Информационно обслужване“ АД се извинява за допуснатата неточност е и предприело всички необходими мерки за предотвратяване на бъдещи разминавания в данните за ваксинираните лица."

Хората със завършена втора имунизация са 970 442 или разликата от 72 960 за денонощие означава, че от днес в Единния информационен портал вече взимат предвид ваксините на "Янсен", които са 69 643, като втора доза. Така получилите пълна имунизация вече са над 14%. За последното денонощие има 8538 поставени ваксини. 3674 са първа доза, 4864 са втора доза.

  Източник: frognews

Свързани статии