Актуално

На фокус

Инфлацията в България надхвърли 17%

Инфлацията в България надхвърли 17%

16.08.2022

Втори Фронт

58


Годишната инфлация в България се ускори през юли и надхвърли 17%. Справка на Economic.bg показва, че така тя остава на 24-годишен връх, според данните на Националния статистически институт. По-висока инфлация за последно бе отчетена през май 1998 г., през месеците след укротяването на хиперинфлацията в страната.

Спрямо месец по-рано поскъпването на стоките и услугите също се ускорява и достига 1.1%. За сравнение, през юни месечната инфлация бе 0.9%. От началото на годината пък кошницата със стоки и услуги на НСИ поскъпва с 11.3%.

За ускоряването на инфлацията на месечна база до голяма степен влияе поскъпването на храните, както и на развлечения, като излизане на бар и ресторант.

На годишна база горивата са с 47% по-скъпи, но спрямо юни се отчита първата дефлация при тях от близо две години, с едно минимално изключение през декември 2021 г. Припомняме, че през юли стартира схемата на кабинета „Петков“ с отстъпката от 25 ст./литър.

В първия месец с нулева ставка по ДДС за хляба и брашното основната хранителна стока за домакинствата поевтинява подобно на автомобилните горива – с малко над 4%. Само в рамките на месец юли пък с над 2% поскъпват млякото, захарта и плодовете.

Съществено, особено предвид летния сезон, поскъпват и самолетните билети – с около една трета, както и пакетните туристически пътувания – с около 20%. Посещенията на ресторанти и барове е с около 1% по-скъпо за месеца, с колкото и фризьорските услуги.

Иначе за рекордната от 24 години насам инфлация „вина“ носят поскъпването на основните храни, като олио (44%), мляко и хляб (29%), захар (24%), месо (20%) и други. Над двойно за година са поскъпнали газообразните горива, а твърдите – с около 60%. Скъпата енергия принуди и редица бизнеси да вдигнат цените на услугите си и така фризьорските салони например през юли са с една пета по-скъпи отпреди година.

Приблизително с толкова са се вдигнали и цените в ресторанти и барове. С около 20% поскъпват и спортните и развлекателните услуги, както и пощенските услуги и ремонтните дейности по автомобилите.

Източник: economic.bg

Свързани статии