Актуално

На фокус

Имунизацията с ваксината на "Астра Зенека" спира след смъртта на жена на 57 г.

Имунизацията с ваксината на

12.03.2021

Втори Фронт

17339


Имунизацията с ваксината на "Астра Зенека" спира след смъртен случай, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. След поставяне на ваксина е починала 57-годишна жена. Жената е починала в дома си, в 3 ч. след полунощ, ваксинацията е извършена вчера в 12 ч., съобщи проф. Ангелов. „Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медиците, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията на „Астра Зенека“, каза още здравният министър, съобщава БНТ.

„Жената се прибира без никакви оплаквания, но вечерта получава остър задух. Повикан е бил екип от Спешна помощ, които пристигнали своевременно и установяват екзитус леталис“, обясни министърът.

Ангелов уточни, че починалата жена е имала множество придружаващи заболявания, с наднормено тегло и сърдечна операция. По думите му тя не е ваксинирана със спряната партида на ваксината. Категорично няма образуване на тромби.

Спирането на ваксинацията е превантивна мярка, уточни проф. Костадин Ангелов. Няма официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка между имунизацията и настъпилата смърт на жената. Министър Ангелов призна също, че не очаква и да бъде открита такава.

„Работната диагноза към този момент е остра сърдечна недостатъчност с тежък белодробен оток . Взели сме всички изследвания и чакаме резултата“, съобщи доц. Павел Тимонов.

Решението за спиране на имунизацията с тази ваксина има една единствена цел - превенция, каза още министърът. То е било взето на работно заседание при премиера тази сутрин.

Хората, които са се записали за ваксинация, ще бъдат информирани какво следва. 

Днес у нас са пристигнали 80 000 дози от ваксината на "Астра Зенека". Те ще бъдат складирани в "Бул Био" и ваксинацията ще продължи след като се произнесе нашата Агенция по лекарствата. Ваксинацията в страната ще продължи с наличните ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Ще изчакаме до следващата седмица комитетът, който е към Европейската агенция по лекарствата да се произнесе официално, за да можем да продължим ваксинацията на територията на страната“, заяви проф. Ангелов.

  Източник: Гласове

Свързани статии