Актуално

На фокус

Има такъв народ официално обяви кабинета си (пълен списък)

Има такъв народ официално обяви кабинета си (пълен списък)

03.08.2021

Втори фронт

10184


Кандидатът за премиер Пламен Николов представи пред журналисти в Народното събрание имената на министрите в проектокабинета на "Има такъв народ".

Георги Георгиев - Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Теодора Пенева -  Министерство на труда, социалната и демографската политика

Петър Илиев - МВР

Ради Найденов - МВнР

Теодора Ганчовска - Министерство на отбраната

Пламен Данаилов - Министерство на финансите

Александър Николов - Министерство на енергетиката

Силви Кирилов - Министерство на здравеопазването

Велислава Петрова - Министерство на образованието и науката

Момчил Иванов - Министерство на правосъдието

Георги Султанов - Министерство на културата

Силвия Бакърджиева - МОСВ

Гроздан Караджов - Министерство на транспорта

Десислава Димитрова - Министерство на икономиката

Ивайло Кожухаров - Министерство на туризма

Радостин Василев - Министерство на младежта и спорта.

Пламен Абровски -  Министерство на земеделието

Антония Валентинова - Министър без портфейл по ромските въпроси

Вицепремиерите в кабинета ще бъдат съобщени по-късно, уточни Пламен Николов.

Разпределението на министерските постове съвпада почти напълно със списъка, показан на "Изправи се БГ! Ние идваме!" по време на днешната среща с "Има такъв народ" в парламента.

Част от имената в този списък присъстваха и в първия проектокабинет на ИТН. Сред тях няма личности от служебния кабинет. Прави впечатление, че Петър Илиев, който по неофициална информация бе гласен за премиер, сега е с нов ресор - МВР. Сменен е и ресорът на имунолога Велислава Петрова - образование вместо здравеопазване.

Кои са новите имена?

Пламен Данаилов (финанси) е завършил финанси и счетоводство и контрол в УНСС. Има над 20 г. опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги, сочи справката за него в сайта на ИТН.

Кариерата на Теодора Ганчовска е свързана с Министерството на отбраната. Започва в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, стигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната. На 50 г.

Доц. Силви Кирилов, уролог, е добре познат в сферата на здравеопазването. Преподавател в МУ-София, оглавявал е няколко големи болници, сред които Александровска, бил е шеф на Агенцията по трансплантации.

Гроздан Караджов, предложен за министър на транспорта, е експерт по телекомуникации, бивш депутат от Реформаторския блок в 43-тото Народно събрание. Завършил в право в СУ, специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

Момчил Иванов (правосъдие) е адвокат от Велико Търново, областен координатор на партията там. Преподавател е във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Бил е управител на общинското предприятие "Спортни имоти“.

Теодора Пенева (номинация за социален министър) е експерт по енергийна бедност и социална политика. Работи като главен асистент в БАН - секция „Публични политики и социални промени“ и „Международна икономика“. Заместник-директор на Социологическа агенция Китай (All China Marketing Research).

Александър Николов – номиниран за министър на енергетиката - е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. При назначаването му бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

За министър на културата е номиниран оперният певец Георги Султанов.

Георги Георгиев (предложен за МРРБ) е строителен инженер и доктор по "Организация и управление на производството (строителство)". Работил е в държавната администрация и в частния сектор, преподавал е 8 години в университети.

  Източник: offnews

Свързани статии