Актуално

На фокус

Има или няма танкери с втечнен газ за нас? Отговаря бившият енергиен министър

Има или няма танкери с втечнен газ за нас? Отговаря бившият енергиен министър

04.08.2022

Втори Фронт

69


Има ангажираща оферта от компанията "Шение" за доставката на седем карга втечнен газ, категоричен бе бившият министър на енергетиката Александър Николов.

По думите му за тези седем танкера - офертата от доставчика е ангажираща.

Николов обаче поясни, че е право на платеца и получателя дали да я приеме или не.

"И за трите танкера, които може да дойдат до края на годината, има ангажимент, докато за останалите четири има написан механизъм", уточни той.

Вчера, на извънредна пресконференция в МС, служебният енергиен министър Росен Христов сподели, че газ до края на годината няма.

"Има само до месец септември. За анонсираните 7 танкера - те са на ниво оферта - 3 тази година, 4 следващата година, но няма слотове за доставката в България", настоя той.

Днес Николов обясни пред Нова тв за разликата между ангажираща и неангажираща оферта.

"Когато аз получавам природния газ и офертата отсреща е ангажираща, мое решение е дали да го получа", поясни той.

По думите му още при предаването на данните от страна на бившия енергиен министър е казано, че има слот за първото карго.

"За първото карго е взето решение, защото е скоро във времето. То е за доставка през октомври. Този слот е осигурен. Но въпреки че цялата документация е в "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг", това решение още не е прието", обърна внимание Николов.

Бившият министър сподели, че за второто и третото карго търговете не са обявени на терминала за втечнен газ на гръцкия остров Ревитуса.

Николов изтъкна, че от предишното правителство не са искали да задължават служебното правителство с разходи и конкретно решение, при положение че има гъвкав пазар и заради високите цени в момента.

Според него ако интерконекторът Гърция-България влезе в експлоатация на 1 октомври, цената на природния газ в България може да се понижи драстично.

"За да се случи това нещо, трябва документалната процедура да е извървяна. Ако обаче това не стане, България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск е, че количествата газ от договорените карга, които могат да постъпят в страната ни (трите до края на годината и останалите четири през 2023 г.), няма да могат да преминат през алтернативното трасе Кулата-Сидирокастро, защото оттам ще трябва да има отново азерски газ. Това ще направи зиматата икзлючително тежка с много високи цени на природния газ", предупреди Александър Николов.

Източник: БНР

Свързани статии