Актуално

На фокус

Илон Мъск: До шест месеца ще вградим безжичен чип в човешки мозък

Илон Мъск: До шест месеца ще вградим безжичен чип в човешки мозък

01.12.2022

Втори фронт

2121


Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания “Нюралинк”, да започнат до шест месеца, предаде Ройтерс.

Компанията разработва
интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базирана в района на Сан Франциско и Остин, щата Тексас, в последните години “Нюралинк” провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора.

“Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

“Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението”, съобщи Мъск. Целта е електронните устройства да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер.

Преди повече от година
на събитие “Нюралинк” показаха как маймуна с мозъчен чип може да играе компютърна игра, като мисли сама.

“Нюралинк” обаче изостава от графика. През 2019 г. Илон Мъск каза, че се стреми първите вграждания в човешки мозък да се случат през 2020 г. След това заяви на конференция в края на 2021 г., че се надява да започне изпитания върху хора тази година.

Компанията многократно пропуска вътрешно определените крайни срокове, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за изпитвания върху хора, казаха настоящи и бивши служители. 

Мъск се обърна към конкурента “Синкрън” (“Synchron”) по-рано тази година за потенциална инвестиция, след като изрази разочарование от служителите на “Нюралинк” за бавния напредък, предаде Ройтерс през август.

През юли “Синкрън” имплантира свое устройство при пациент в САЩ за първи път. Компанията получи регулаторно разрешение от американските власти за тестове върху хора през 2021 г. и извърши тестове върху четирима души в Австралия.

  Източник: bg-voice.com

Свързани статии